Закарпаття: На чужому “коні” п’яний молодик далеко не заїхав

Недавнього надвечір’я 28-річний житель села Тячівка Тячівського району Михайло приїхав з райцентру, де був у своїх справах. Оскільки чоловік планував ще кудись поїхати, свої «Жигулі» 11-ої моделі залишив на вулиці, поруч з власним будинком. Авто навіть не зачинив на ключ. За якийсь час, попоравшись по ґаздівству, Михайло виглянув на вулицю. Машини на звичному місці не було. Газда вибіг надвір. Спершу подумав, що то з нього хтось вирішив покепкувати і десь відштовхнув залізну «конячку». Автовласник пробігся вулицею в один бік, потім в інший – та все марно. Врешті-решт зрозумів, що своїми силами нічого вдіяти не зможе, зателефонував на 102 та й повідомив про пригоду. Оперативний черговий Тячівського райвідділу одразу направив на місце події слідчо-оперативну групу, підняв на ноги оперативників карного розшуку та співробітників Державтоінспекції і доповів керівництву…

Незаконне заволодіння транспортними засобами – тяжкий вид злочину. Чинним законодавством передбачене суворе покарання за це протиправне діяння – аж до позбавлення волі на тривалий термін. На жаль, не завжди подібні злочини вдається розкривати. Бувають випадки, коли винуватці скоюють ДТП на краденому транспорті. Тому діяти тут потрібно дуже оперативно.

Одними з перших у Тячівку після отримання інформації того дня прибули оперативники карного розшуку Михайло Апшай, Іван Онуфрій та Михайло Шимко. Поспілкувавшись з власником, розшуковики отримали необхідні відомості про колір автомашини, її державні номерні знаки і таке інше. Почалося «прочісування» доріг. У райцентр зловмисник навряд чи заїхав, а, найімовірніше, подався у бік сусідньої Рахівщини. Згодом припущення сищиків підтвердилися. Через якийсь час Михайло Апшай зі своїми колегами зауважив подібне авто.

Пізніше стражі порядку переконалися: держномерні знаки збігаються з розшукуваними «Жигулями». Вмиканням і вимиканням фар та звуковим сигналом міліціонери вимагали у водія зупинити «одинадцяту», однак той так легко не здавався. Довелося з ним ще позмагатися у шоферській вправності. На різкому повороті неподалік с. Тячівські Лази втікач пригальмував, щоб не вилетіти в кювет. Тоді двоє оперативників вистрибнули з службової машини, й кинулися до краденого авта. Чоловік за кермом розгубився від такого розвитку подій, не зміг одразу переключити відповідну передачу. Щосили натиснув на акселератор газу – двигун «Жигулів» неприродно «загарчав» і… заглух.

На руках невідомця, який знаходився за кермом, опинилися наручники. Згодом машину доставили на штрафмайданчик міліції, зловмисника – у Тячівський райвідділ УМВС. Тут він розповів про свої «вояжі» на чужій машині. Затриманим, як виявилося, був односільчанин потерпілого, 26-річний Василь. Молодик постійного місця роботи немає, перебивається випадковими заробітками. Оскільки вони не завжди є, буває, що вештається по селу. От і того дня Василь посидів у місцевому барі з товаришем. Випив пива. Оскільки була негода, зігрілися ще й міцнішим напоєм. Тоді Василеві нестерпно захотілося поїхати в смт В.Бичків, що на сусідній Рахівщині, де живуть знайомі дівчата.

Добиратися на «маршрутці» виглядало не дуже привабливо. «От би хтось на машині підкинув», – роздумував Василь. Саме в цей час проходив повз припарковані на вулиці «Жигулі». Не втримався, сіпнув за ручку – дверцята відчинилися. Молодик всівся за кермо. Однак ключів у замку запалення не було. Василь неабияк пожалкував з цього приводу, та зауваживши поруч із сидінням викрутку, вхопив її. Кілька хвилин чаклував над замком запалення.

Вдалося, і в якусь мить двигун запустився. Щоб не привертати увагу господаря, Василь тихенько на малій швидкості від’їхав від будинку, а тоді рвонув у бік Рахівщини. Мріяв накататися з дівчатами. Однак бажаного відпочинку не вийшло – доїхати до В.Бичкова не вдалося, завадили тячівські оперативники. Тепер на любителя їзди за чужий рахунок чекають великі клопоти.

Михайло ПИСКАЧ, пенсіонер ОВС, Закарпатська область