Прокуратура Закарпатської області перевірила дитячі оздоровчі заклади

Прокуратура області перевірила, як наглядають органи санепідемслужби за додержанням санітарно-епідеміологічних норм у дитячих оздоровчих закладах. Про це розповіла старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод дітей  Наталія Кузан.

Прокурорські перевірки показали, що деякі з цих служб порушують вимоги законодавства України про охорону здоров’я, Законів України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, „Про захист населення від інфекційних хвороб” та неналежно наглядають за дотриманням санітарного законодавства в дитячих закладах відпочинку та оздоровлення, особливо це стосується забезпечення режиму зберігання, реалізації, якості і безпечності харчів.

 Зокрема, у одному із таборів Мукачівського району, де оздоровлювалися 91 дитина, прокуратура зі спеціалістами управління у справах захисту прав споживачів, виявили ряд продуктів харчування без відповідних документів якості або такі, термін придатності яких зійшов (фарш м’ясний, риба та інші). Слід зазначити, що спеціалісти СЕС, напередодні, теж проводили перевірку у цьому закладі, але жодних порушень не виявили.

Аналогічні факти виявлення продуктів із простроченим терміном використання були й у Хустському, Рахівському, Перечинському та Ужгородському районах.

Прокуратура Міжгірщини припинила діяльність одного із літніх таборів Міжгірського району. У ході перевірки було встановлено, що табір перевіряли працівники санепідемстанції, але не виявили факт невідповідності питної води нормам і не вжили заходів щодо охорони життя і здоров’я дітей, які перебували у таборі.

Окрім того встановлено, що працівники СЕС після внесення приписів про усунення тих чи інших порушень нерідко не котролюють виконання цих приписів, не ініціюють питання про притягнення до відповідальності винних осіб, а матеріали з цих питань не направляють до правоохоронців.

 Загалом за результатами перевірок прокуратура області внесла 8 подань та приписів, ініціювала питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності 16 посадових осіб санітарно-епідеміологічної служби. Головному держаному санітарному лікарю Закарпатської області внесено подання про вивчення причин і умов, які сприяли такому стану речей та поставлено питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадовців, які не забезпечили належний контроль за роботою своїх підлеглих, повідомили zakarpatpost.net  в прес-службі прокуратури області.