Прокуратура Закарпатської області перевірила законність нарахування надбавок та премій

Прокуратура області провела перевірки щодо дотримання вимог Бюджетного законодавства.  Про результати перевірок повідомив начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Ілля Ільчук.Під час перевірок були виявлені непоодинокі порушення, це і численні факти встановлення сільськими, селищними, міськими радами премій у розмірі 250-300% посадового окладу і нарахування премій, надбавок працівникам за виконання особливо важливої роботи, поза межами фонду оплати праці. Були випадки, коли сільські голови рад, без відповідного рішення ради, встановлювали собі премії. Це стосується, зокрема, Отавського та Копиновецького сільських голів.

Не зважаючи на те, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, яка регламентує ці питання, надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи не передбачена для сільських, селищних голів, їх заступників та інших керівників, спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів, рішенням Естенської, Киблярівської, Тисаагтелекської, Пацканівської, Тарнівецької сільських рад Ужгородського району така надбавка встановлювалась в розмірах 10-60% посадового окладу. Аналогічні порушення виявили і прокурори Рахівського, Свалявського та Тячівського районів.

Так, прокурор Свалявського району вніс протести на рішення Сусківської, Неліпинської, Плосківської сільських рад, які в порушення Бюджетного кодексу затвердили сільським головам преміювання щомісячно у розмірах 250-300%. Також прокуратура Перечинського району виявила, що сільські ради нерідко встановлювали своїм працівникам завищені премії.

Загалом, після перевірок, прокурори на рішення сесій та розпорядження сільських голів внесли 46 протестів, відносно винних осіб порушили 9 дисциплінарних проваджень та вже притягнуто до відповідальності 7 бухгалтерів сільрад. Перевірки з цих питань тривають, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі прокуратури області.