На Закарпатті відзначили 103-тю річницю Боржавської вузькоколійки

За ініціативи та організації голови ГО «Боржавська ініціатива» Д.І.Добри першої неділі серпня на станції Приборжавське відзначено 103-тю річницю вузькоколійки Берегово – Кушниця.

Про це  повідомили у Іршавській РДА.

Гостями свята стали поціновувачі історичних вузькоколійок і з Швейцарії, Чехії, Угорщини і Австрії, які проїхали потягом по маршруту Виноградово –Хмільник—Іршава, а звідти автобусом – до Приборжавського.

На пероні гостей зустріли хлібом-сіллю місцеві учасники художньої самодіяльності в автентичних народних костюмах та сільський голова В.І.Шпортень.Сам ініціатор цієї інтернаціональної атракції Денис Іванович   в стилізованому однострої залізничника вів свято,надавав слово гостям і запрошеним, представляв гостей. Крім сільського голови місцевими жителями та іноземними гостями виступили: колишній директор Приборжавського заводоуправління будматеріалів П.Д.Світлинець.

Він зокрема відзначив, що левова частка виробленої підприємством продукції відправлялася споживачам колись саме з цієї станції. Це були тисячі тонн вапна, меленого вапняку, мармурової крихітки, цементно-мозаїчної плитки, а в період ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – мелений цеоліт.
 
М.Д.Ісак – колишній заступник голови правління колгоспу імені Горького – згадував не тільки про виробничу функцію вузькоколійки та станції, але й особисті речі, пов’язані з цією будівлею. Тут колись працювала його мати.

Відтворити хоча б до певного ступеня атмосферу тих літ Д.І.Доброві допомагали директор районного краєзнавчого музею А.А.Світлинець, депутат районної ради М.І.Сочка та юні волонтери. В колишній касовій залі їхніми зусиллями було розгорнуто кілька виставочних стендів: із зразками так званих залізничних костилів угорського та радянського виробницва, якими рейки кріпилися до шпал, зразок уніформи залізничника, історичні світлини 20-30-х років минулого століття, на яких зафіксовані працівники вузькоколійки, гасові ліхтарі та інші артефакти.

Та як місцевим дітлахам, так і дорослим туристам припала до смаку механічна дрезина, на якій із задоволенням каталися як одні, так і другі. На причепі до неї голова громади ковалів Закарпаття “Клепачі” Сергій Тяско із колегами на ходу виковували залізничні костилі.Учасники свята побували і на ВАТ ” Приборжавське заводоуправління будматеріалів” де оглянули діючий мотовоз,який транспортував вагони з продукцією із підприємства на станцію.Про умови та особливості роботи мотовоза туристам розповідав останній його машиніст М.Ф.Дурда.

В Приборжавському на святі побували і сільські голови Лисичова та Білок – Я.В.Пальк та В.С.Зейкан. Останній, до речі,доволі серйозно обговорював можливість проведення подібного свята, або аналогічної атракції в рідних Білках.

Свято завдяки ГО “Боржавська ініціатива” і її голови Д.І.Добри відбулося і залишилося в історії Приборжавського на чисельних світлинах фотокамер туристів та на відео журналістів.

zakarpattya.net.ua