Смерть дівчинки на лікуванні в Угорщині спричинила міжнародний скандал

Правоохоронці України та Угорщини дошукуються правди, хто ж усе-таки нажився на смерті дівчинки Христини Бабяк, яку Мінздоров’я відправило на лікування за державні 143 тисячі євро.

Міжнародний скандал викликала смерть дівчинки Христини Бабяк, якій з МОЗ було виділено 143 тисячі євро на лікування в Угорщині.

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу за фактом халатності службових осіб Міністерства охорони здоровя України. які відправили маленьку Христину Бабяк на лікуваня в Угорщину. Та наразі головний фігурант – посередник, який і отримав всі гроші, виходить сухим з води.

Наприкінці 2010 року Христинин батько звернувся в МОЗ із проханням виділити кошти на лікування його дитини за кордоном. МОЗ нашвидкуруч зібрала відповідну комісію та виділила 143 тисячі євро. При цьому чиновники Мінздоров’я нав’язали посередника, який узявся за організацію лікування дівчини в Дебреценському науковому університеті в Угорщині. Але насправді дитину оперували у сусідньому місті Мішкольц, де вона і померла. А гроші були перераховані не в лікарню напряму, а на приватну фірму.

“Міністерство пошуком іноземної клініки не займалося. Воно в принципі вийшло на посередника, котрий не має ліцензії на здійснення будь-якої медичної діяльності. Він має фах ветеринара”, – повідомила керівник відділу захисту прав неповнолітніх, слідча Генпрокуратури Ірина Кучеріна.

За словами слідчої, трьом чиновникам міністерства світить від 2 до 5 років ув’язнення. А от посередникові нічого не загрожує. Поки що слідчі не вбачають в його діях жодного криміналу.

“Для того, щоб порушити справу проти посередника, ми маємо довести його провину. Поки що вона не доведена. От якщо буде доведено відкат цих коштів, ким, кому і в якому обсязі, от тоді можливо”, – вважає Кучеріна.

Та батько дівчинки Роман Бабяк вважає, що Генпрокуратура намагається покарати пішаків, а не осіб, які справді керують злочинною схемою.

“Генпрокуратура порушила кримінальну справу не за тими статтями, по яким насправді є порушення з-боку міністерства щодо відправлення моєї доньки за кордон”, – вважає батько дівчинки.

У свою чергу Міністерство охорони здоров’я рапортує про виконану роботу над помилками. Фігурантів скандалу звільнено, склад комісії з відправлення українців на лікування за кордон – змінено.

“Ми вже змінили і алгоритм роботи і більш, як би сказати, більш уважно дивимося за здійсненням платежів”, – повідомив міністр МОЗ Олександр Аніщенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на зборі грошей на лікуванні дітей наживаються шахраї, у деяких випадках не довіряти слід навіть батькам.

tsn.ua