Обсяги продажів нових автомобілів в Україні за півроку виросли на 38%

Продажі нових автомобілів в Україні зросли в липні до нового дворічного максимуму, перевищивши позначку в 20 000 авто (+32% у річному вираженні), в результаті чого обсяг продажів з початку року склав 114 000 одиниць (+38%).

За словами старшого аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Таїсії Шепетко, на зростання продажів у липні, ймовірно, частково вплинули чутки про можливе введення мита на імпортні автомобілі в розмірі 34%. Хоча, на думку експерта, це малоймовірно з огляду на умови членства України в СОТ.

“Між тим, динаміка ринку з початку року підтверджує наш річний прогноз щодо продажів нових авто – 211 000, +30% за рік. Таким чином, ми як і раніше вважаємо, що відновлення внутрішнього попиту, підтримуване збільшенням обсягів автокредитування, збереже тенденцію зростання на автомобільному ринку за умови, що нинішні коливання на світових фінансових ринках виявляться тимчасовими і не будуть мати істотних негативних наслідків для українського банківського сектору та економіки країни в цілому”, – сказала аналітик.

Нагадаємо, що українські автовиробники в першому півріччі 2011 року збільшили виробництво легкових автомобілів до 45 400 одиниць, що на 66,5% перевищує показник аналогічного періоду 2010 року, повідомила Держслужба статистики. Випуск легкових автомобілів в червні порівняно з попереднім місяцем зріс на 1,5% до 8300 одиниць.

Нагадаємо, 30 червня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на черговому засіданні прийняла рішення про порушення і проведення спеціального розслідування відносно імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження і експорту.

На думку комісії в Україні існує загроза нанесення значного збитку таким імпортом національному товаровиробникові.

Ініціатором розслідування була асоціація Укравтопром. Приводом для цього називають значне збільшення співвідношення між імпортом і власним виробництвом, і як наслідок – стрімке падіння продажів на внутрішньому ринку, що привело до різкого скорочення обсягів виробництва, чисельності працюючих і значного погіршення фінансово-економічного стану підприємств.

Промисловці попросили уряд застосувати попередні спеціальні заходи і, за результатами розслідування, встановити ввізне мито строком на 4 роки на легкові автомобілі.

Сьогодні ставка митного збору на автомобілі, що ввозяться в Україну, з об’ємом двигуна до 2,2 л складає 10%.

Якщо ж уряд задовольнить вимоги автовиробників і введе спеціальне мито на імпортні легкові автомобілі, такі транспортні засоби відразу ж подорожчають для кінцевого користувача збільшиться на 40%.

tsn.ua