Закарпаття: Працівники патрульної служби, ДАІ, внутрішніх військ, бійці спецпідрозділів «Беркут» та «Сокіл» вчилися на “Авангарді”

На ужгородському стадіоні «Авангард» відбулися оперативно-тактичні навчання по підготовці особового складу закарпатської міліції до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Це вже треті такі навчання під умовною назвою «Хвиля» на Закарпатті з початку року, метою яких є вивчення стану готовності підрозділів та служб міліції до забезпечення охорони  громадського порядку під час футбольних матчів.

На стадіоні, окрім численної спецтехніки, зібралося цього разу й 750 чоловік особового складу з міськ-райорганів краю, працівники патрульної служби, ДАІ, внутрішніх військ, бійці спецпідрозділів «Беркут» та «Сокіл» тощо. Міліціонери були в повній бойовій амуніції: в захисних шоломах, зі щитами.

Окрім того, кожен мав так званий тривожний чемоданчик з усім готовим на випадок тривожного збору. А інспектували бойову готовність правоохоронців  краю заступник начальника управління Департаменту охорони громадського порядку МВС України полковник міліції Олег Матвейцов, в.о. начальника УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Василь Буковчаник та командир львівської бригади внутрішніх військ полковник Олег Сахун.

Футбольні матчі, особливо чемпіонати Європи — це велике свято. На футбол люди приходять з радістю, однак після самих матчів нерідко виникають конфлікти між уболівальниками команд, так званими футбольними «фанами». Сумний приклад цього—недавні події в Англії. Прикордонне Закарпаття, за словами полковника Василя Буковчаника,  готове до одночасного прийому та пропуску на кордонах до 25 тисяч футбольних уболівальників з Європи. В Ужгороді до Євро-2012 готуються 3 обєкти: два готелі та сам стадіон «Авангард», де буде тренуватися одна з європейських футбольних збірних.

Тому міліція повинна бути готовою до забезпечення громадського порядку під час цих масових заходів за участю іноземних громадян. 280 закарпатських міліціонерів нині поглиблено вивчають англійську мову, аби спілкуватися з іноземними гостями. До них невдовзі додасться ще сотня випускників міліцейських вузів. Окрім того, багато працівників УМВС, зважаючи на національну розмаїтість Закарпаття,  вільно володіють угорською, словацькою, німецькою мовами. В охороні громадського порядку під час футбольних баталій українській міліції допомагатимуть іноземні колеги, котрі знаходитимуться під час матчів на трибунах зі «своїми» вболівальниками.

Як наголосив полковник Олег Матвейцов, українська міліція в цілому вже готова до успішної роботи під час Євро-2012, залишилося хіба що дещо укомплектувати підрозділи засобами захисту самих правоохоронців. Над цим тепер працює міністерство внутрішніх справ України, повідомили zakarpatpost.net у ВЗГ УМВС України в Закарпатській області.