Головна інтрига Закарпаття: хто стане ректором? (АНАЛІТИКА)

Безперечно, однією з найцікавіших тем на Закарпатті є об’єднання чотирьох вузів в один мега-університет під назвою «Закарпатський національний університет» з центром в Ужгороді. Цей процес практично не залишив байдужих, оскільки так чи інакше більшість мешканців області або ж члени їхніх родин причетні до закладів освіти.

Дискусійним залишається питання про назву вишу – «Ужгородський» (за світовою практикою від назви міста) чи «Закарпатський», що означатиме об’єднаний регіональний.

Та як не дивно, людей більше цікавить навіть не структура університету, не кадровий та науковий потенціал, а ім’я людини, якій довірять очолювати новостворений виш. Не залишимося осторонь і ми. Слід проаналізувати потенційних претендентів, яким пророчать посаду ректора, про яких говорять і на яких роблять «ставки» представники зацікавлених сторін.  
Отже, сильні і слабкі сторони, загрози і можливості:

Федір Ващук

Сильні сторони. Про нього у контексті посади ректора єдиного вузу говорять найбільше. Випускник УжДУ, математик, доктор технічних наук, професор. Ефективний менеджер, автор безпрецедентних новацій в освіті, ініціював та створив перший на Закарпатті коледж та муніципальний інститут, що здобув статус державного університету.
Відчуває час, йде в ногу з сучасними тенденціями розвитку суспільства. Першим осягнув роль інформатизації, впровадив ІТ-технології у навчальний процес, створив систему дистанційного навчання. Орієнтується у глобалізованому просторі, налагодив і підтримує реальну співпрацю з провідними освітніми центрами світу. Член Клубу ректорів Європи.
Першим зрозумів роль співпраці вузів для розвитку Закарпаття, тому ініціював створення Ради ректорів області. Успішний фінансист – уміє віднайти кошти і ефективно їх розподілити. Ніхто ніколи не чув, щоб Ващук скаржився на відсутність бюджету, навпаки, очолюваний ним вуз завжди був найбільш забезпеченим у матеріальному і технічному сенсі. «Соціальний ректор», створив комфортні умови для навчання і проживання студентів. Авторитет в науці, підтримує в наукових пошуках молодь, в тому числі матеріально.

Слабкі сторони. Багато хто не може «пробачити» йому успіх, тому ворогів і опонентів вистачає. Не соромиться демонструвати ознаки «гарного життя» (авто, одяг, стиль), що у багатьох менш успішних викликає роздратування.
Очолював не найбільший   університет із чотирьох об’єднаних.

Можливості. Може створити сучасний, динамічний університет, який зможе конкурувати на освітньому полі. Може розраховувати на підтримку Партії Регіонів. Знайде джерела для фінансового забезпечення розвитку ввіреного йому навчального закладу.

Загрози. Можуть не допустити до керівництва новоствореним вузом, при перемозі будуть намагання створення «фронду» проти нового ректора.
Микола Вегеш

Сильні сторони. Вчений, історик. Протримався в керівному кріслі 7 років. Завершив будівництво нового приміщення для університетської бібліотеки та кількох факультетів. Зробив «реверанс» в бік сусідньої Угорщини, сприявши створенню «угорського» факультету. Долучився до відкриття нових спеціальностей, хоча деякі з яких не наділені відповідним змістом.

Слабкі сторони. Політичний ректор. Не створив команду ефективних управлінців. Історичні споруди університету залишаються в занедбаному стані. Капітальні ремонти кожного факультету проводяться перманентно і без відчутного результату. Не є випускником жодного із закарпатських вузів. Так і не став моральним авторитетом на Закарпатті, на відміну від своїх попередників.

Можливості. Може розраховувати на підтримку «Єдиного центру» і братів Балог.

Загрози. Не створить синергію чотирьох вузів, що призведе до розладу. На новостворений вуз очікує період хаосу і стагнації, який зараз демонструє УжНУ.
Юрій Переста

Сильні сторони. Представник нової хвилі управлінців. Вдало розпорядився допомогою, наданою «Єдиним центром» для створення нового факультету в УжНУ. Відомий лікар та науковець, доктор медичних наук, професор, практикуючий хірург.

Слабкі сторони. Залежний від групи «Барва». Недостатній управлінський досвід, відсутність команди. Локальний, масштабу для реалізації такого мега-проекту, як регіональний університет, не вистачає. Здатний переступити через друзів і наставників заради кар’єри.

Можливості. Може розраховувати на підтримку тих же братів Балог та колишніх чинників СДПУ(о).

Загрози. Конфлікт інтересів політичних груп впливу, залежність від деяких з них, які безперечно будуть негативно впливати на ефективний розвиток вузу.

Ректори двох інших вузів Юрій Мигалина та Іван Небесник в якості потенційних кандидатів на посаду не розглядаються з причини поважного віку першого та вузької спрямованості на мистецьку сферу іншого.

Що ж стосується обговорення прізвища професора Володимира Смоланки, то закарпатці мають загрозу втратити одного із найсильніших нейрохірургів в Європі, натомість не отримавши такої ж кваліфікації ректора. А це вже погано як для Закарпаття, так і для нового вузу.

Василь Русин – людина, яка несправедливо втратила посаду ректора УжНУ в 2005 р. і могла би скласти достойну конкуренцію названим номінантам, однак в силу ряду об’єктивних та суб’єктивних причин ймовірніше розглядатися кандидатом не буде.

Наразі всі очікують рішення Києва.

 Експертна група Аналітичного центру Закарпаття

rionews.com.ua