Жоден український виш не потрапив до топ-500 світу

Інститут вищої освіти Шанхайського університету оприлюднив черговий Шанхайський рейтинг, який вважається один з найавторитетніших рейтингів вищих учбових закладів. Жоден із українських вишів до цього рейтингу не потрапив.
Перше місце в списку 500 кращих вузів світу, як і минулого року, зайняв Гарвардський університет. У трійку кращих потрапили також американські Стенфордський університет, який за підсумками минулого року був третій і Массачусетський технологічний інститут, який займав четверте місце в рейтингу 2010 року.

Як і минулого року в ТОП-10 окрім американських вузів потрапило лише два британських – Кембрідж, який зберіг своє 5 місце, і Оксфорд на все тій же 10 позицій.

Кращим університетом континентальної Європи визнана Швейцарська вища технічна школа Цюріха (ETH Zurich), яка зайняла 23 місце. Далі слідують Університет Париж-Південь (Paris – Sud, 40 місце) і Університет П’єра і Марії Кюрі (41 місце).

Кращими університетами Азії визнані японські вузи – Токійський університет (21 місце) і університет Кіото (27 місце).

У першу сотню потрапив один російський вуз – Московський державний університет (77 місце). У четвертій сотні розмістився Санкт-петербурзький державний університет.

Жоден український виш у список 500 кращих не потрапив.

Як пояснює Тарас Фініков, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики, колишній заступник міністра освіти і науки, невисокі позиції українських університетів у світових і спеціалізованих рейтингах зумовлені тим, що ми не можемо забезпечити високі показники за такими основними параметрами цих рейтингів, як наявність у складі викладачів нобелівських лауреатів, належний розмір фінансування наукових досліджень, належний індекс цитування робіт викладачів вузів у науковому середовищі, високу міру інтегрованості в міжнародні дослідницькі проекти.

Нагадаємо, що в Україні у поточному році, виявилось аж 20 вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, до яких не було подано жодної заяви від абітурієнтів під час вступної кампанії.

zaxid.net