Ужгород повернув собі ще один фонтан

Біля економічного факультету УжНУ відновив роботу водограй, який тепер має кольорову підсвітку.

Відновлення фонтану, котрий “пересох” вже більше десяти років тому, відбулося силами мецената та міського Водоканалу. Як розповів головний інженер Водоканалу Михайло Брежнєв, для відродження фонтану не просто встановлено сучасний імпортний насос та виконано надійну гідроізоляцію басейну, але й облаштовано новий водогін.

Нині триває остаточне налагодження – фахівці визначають оптимальний напір води для висоти і форми струменів. Увечері фонтан особливо “нарядний”, адже влаштовано кольорову підсвітку. Що ж до скульптури, яка прикрашає фонтан, то вона називається “Дівчина з голубом”, утім, птаха, якого бронзова красуня свого часу тримала на руці, вже давненько поцупили. До речі, моделлю скульптора Михайла Михайлюка більше 20 років тому була ужгородська студентка; нині художниця Мар’яна Фантич живе у Лондоні і її ужгородські знайомі мають намір повідомити екс-ужгородці про відродження фонтану.

Нагадуємо: ще торік міський голова Віктор Погорєлов заявляв про намір відновити в Ужгороді три фонтани, що стояли сухими протягом років. Було обіцяно відродити водограї до Дня міста, утім, два фонтани працюють вже зараз: у скверику на Довженка та відтепер – біля економічного факультету УжНУ, а третій – водограй в альпінарії – вже мав успішний пробний запуск.

Щоправда, фонтан в сквері близь мерії та СБУ, систему якого відновили ще восени, неодноразово потерпав від вандалів – доводилося замінювати обладнання, і час від часу його зупиняють для очистки фільтрів, які забиваються через сміття, яке неохайні городяни кидають в чашу. Що ж до водограю в альпінарії, то міським Водоканалом там облаштовано нову – замкнену, або ж оборотну – систему постачання води, для чого було збудовано спеціальну насосну станцію. Цього тижня триває остаточна гідроізоляції озерця, аби мінімізувати втрати. Відтак на часі – облаштування території навколо.

Як і наголошувала міська влада, відновлення фонтанів в Ужгороді відбувається з якомога меншим залученням бюджетних коштів, завдяки небайдужим ужгородцям – меценатам. Тож День міста, який цьогоріч відзначатимуть вельми цікаво (основні заходи відбудуться 17 і 18 вересня, про що в деталях дещо згодом), Ужгород зустрічатиме з подарунками-водограями. Тривають перемовини і про можливість побудови наступного року в Ужгороді нового фонтану, – повідомили zakarpatpost.net  у прес-службі міської ради.