Володимир Смоланка: «Приєднання вишів до УжНУ — адекватна форма реорганізації вищої школи Закарпаття»

Вчора, 17 серпня в актовій залі економічного факультету УжНУ відбулося розширене засідання Конференції трудового колективу ДВНЗ «Ужгородський національний університет». На порядку денному розглядалося лише одне питання — «Про збереження ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Прокоментувати ситуацію навколо реорганізації закарпатських вишів ми попросили депутата Закарпатської обласної ради, доктора медичних наук, професора Володимира Смоланку.

На мою думку, рішення про реорганізацію вищих навчальних закладів є правильним. Але форма її впровадження викликала низку запитань. Про це засвідчив серйозний супротив науково-педагогічного складу і студентів Ужгородського національного університету першому проекту рішення КМУ. Колектив УжНУ не  сприйняв рішення, яким би ліквідовувався університет з великою історією та традиціями, де отримали освіту десятки тисяч людей і сформувалася плеяда відомих науковців.

Вчорашнє повідомлення ректора Миколи Вегеша на розширеному засіданні конференції трудового колективу УжНУ про внесення змін до рішення Кабінету міністрів, а саме, що ЗакДУ, МукДУ та ЗХІ приєднають до УжНУ, а не об’єднують з ним, викликало підтримку. Така формула є більш адекватною реорганізацією,адже об’єднання призвело б до ліквідації УжНУ. Цього б не сприйняли ані нинішній колектив, ані люди, які працювали і навчалися тут раніше.

До того ж, імідж нового університету довелося б формувати практично з нуля. Позитивним є факт, що в даній ситуації ректор відстояв позицію університету й отримав повну підтримку працівників та студентів УжНУ. Підтвердженням цьому є звернення до Президента та уряду, опубліковане у ЗМІ. Добре, що наш земляк, куратор Закарпатської області від уряду, міністр МНС Віктор Балога зміг оперативно представити питання на засіданні Кабміну та Президенту, який і доручив уряду внести відповідні зміни. Це свідчить про оперативне реагування влади, повідомили zakarpatpost.net  в прес-службі облради.