Українцям пообіцяли багато дешевої гречки

Фахівці продовольчого ринку України прогнозують, що у поточному маркетинговому році гречка коштуватиме у магазинах 10-12 гривень. У поточному році українці не відчуватимуть дефіциту гречки. Намолотили її вже в достатній кількості і продаватимуть по 10-12 гривень за кілограм.

На початок серпня аграрії зібрали і намолотили лише декілька відсотків від вирощеного урожаю, але вже за першими підрахунками глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк заявив, що “в планах зібрати гречки 370-380 тис. тонн” (українці споживають не більше 160-180 тис. тонн в рік), пише Сегодня.

Аграрний фонд України повідомив, що закупить 3,12 тис. тонн цього зерна за ціною 6,75 грн за кілограм, а значить є надія, що крупа значно подешевшає і в роздробі (зараз її продають по 17-19 грн/кг).

“Цього року стояла сприятлива для гречки погода, плюс держава стимулювала виробників збільшити площі посіву – розподілила квоти на засів по усіх областях в обов’язковому порядку, ось і маємо багатий врожай, – пояснює президент Українського клубу аграрного бізнесу Олексій Лісітса.

– Тому гречка подешевшає. Ціна 2009 року на рівні 5-6 грн за кілограм, звичайно, вже не повернеться, але перевищувати 10-12 грн за кіло крупи не повинна”.

Так що якщо прогнози збудуться, то наступного року повторення подій січня-2011, коли ціна на крупу доходила до 30 грн за кг, виключено.

tsn.ua