Європу визнали найдорожчим регіоном планети для життя

Європа стала найдорожчим регіоном планети для життя – відразу п’ять європейських столиць потрапили на перші рядки рейтингу вартості життя. Найдорожче жити в Скандинавії і Швейцарії. Швейцарський банк UBS порівняв вартість 122 товарів і послуг стандартного споживчого кошику в 73 містах світу і назвав найдорожчі з них. Найдорожче життя виявилось в містах Європи – Осло, Цюріху і Женеві, які зайняли, відповідно, перше, друге і третє місця в списку.

Автори дослідження відмічають, що ці міста утримують лідируючі позиції вже упродовж декількох років. Цього року, на думку банку, швейцарські міста залишилися на колишніх позиціях, у тому числі і завдяки зміцненню національної валюти.

До п’ятірки також увійшли дві скандинавські столиці: на 4-м місці розташувався Копенгаген, а за ним – Стокгольм. Цікаво, що європейські міста обійшли навіть японський Токіо, який виявився тільки на шостому рядку рейтингу.

На сьомій позиції влаштувався Сідней, за яким йдуть Хельсінкі і Торонто. Замикає десятку найдорожчих міст світу Сінгапур, відтісняючи на один пункт австрійську столицю – Відню дісталося тільки 11 місце рейтингу. Втім, ще сильніше, як відмічають фахівці, “скотився” в рейтингу Нью-Йорк, який зайняв цього року 14 рядок рейтингу, пропустивши вперед Париж і Люксембург.

Проживання біля Ейфелевої вежі, як показало дослідження, коштує навіть дорожче, ніж життя у британській столиці, яка вважається одним з найдорожчих міст Європи, – Лондон потрапив тільки на 15 рядок рейтингу, тоді як Парижу дісталося 12 місце.

Серед німецьких міст найдорожчим визнаний Мюнхен – він знаходиться на 16 позицій рейтингу. Майже такі ж високі ціни на послуги і продукти були зафіксовані у Франкфурті, який потрапив на 17 рядок рейтингу. Краще всього німцям, згідно з дослідженням, живеться у Берліні, який потрапив на 33 позицію рейтингу, – якщо ціни в Мюнхені і Франкфурті ненабагато нижче нью-йоркських, то проживання у Берліні обійдеться в 87,5% від вартості проживання в американському мегаполісі.

Відкриває двадцятку найдорожчих міст світу трійка європейських столиць – Дублін, Брюссель і Рим. За ними йдуть французький Ліон (23 місце), новозеландський Окленд (24 місце) і іспанська Барселона (25 місце). Замикає двадцятку Амстердам, а наступну десятку відкриває Мадрид

Українська столиця потрапила на 61 рядок рейтингу. З міст колишнього СРСР в список, окрім Києва, потрапила тільки Москва – він розташувався на 42-му рядку.

Закривають список найдорожчих міст світу Делі, Маніла і Бомбей.

Втім, дослідження банку, який порівняв також рівень середньої заробітної плати в містах, показало, що в Швейцарії і скандинавських столицях не лише найвищі ціни, але і найвищі зарплати. Лідером в цій області визнаний Цюріх, який з великим відривом випередив Женеву, Копенгаген, Осло і Сідней. Сенсацією “рейтингу зарплат” можна вважати Люксембург, який обійшов по рівню заробітної плати Брюссель (12 місце), Амстердам (17 місце) і Берлін (18 місце), зайнявши 8 рядок.

Ще нижчі зарплати були зафіксовані в Парижі і Лондоні, причому британська столиця обігнала французьку, зайнявши 22 рядок рейтингу. Париж, де, як показують результати, рівень заробітної плати в два рази нижчий, ніж в Швейцарії, виявився на 24 рядку “рейтингу зарплат”.

Нагадаємо, столиця Франції Париж визнана найдорожчим містом світу для туристів. З таким твердженням виступили експерти туристичного порталу TripAdvisor, проаналізувавши ціни в 50 містах планети на найнеобхідніші будь-якому туристові речі.

Новий рейтинг TripAdvisor, куди потрапили 50 міст зі всього світу, складається на основі порівняння цін на послуги, необхідні (на думку укладачів списку) кожному мандрівникові. Це добове проживання у чотиризірковому готелі в центрі міста, келих мартіні (вважається, що це найпопулярніший алкогольний напій туриста), піца (найпопулярніша їжа мандрівників) і 8-кілометрова поїздка на таксі.

tsn.ua