ЗакДУ слідом за МДУ також відмовляється приєднуватися до УжНУ

Ректор Закарпатського державного університету Федір Ващук від імені колективу вишу звернувся до глави держави, прем’єр-міністра, міністра освіти та голови Закарпатської ОДА з проханням вилучити університет з переліку закладів, які планується долучити до Ужгородського національного університету в новій редакції постанови уряду.

Президенту України Януковичу В.Ф.

Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.

Міністру освіти і науки, молоді та спорту України Табачнику Д.В.

Голові Закарпатської державної адміністрації Ледиді О.О.

Як стало відомо з інформації узакарпатськихЗМІ, поширених політичною партією «Єдинийцентр», на засіданні Кабінету Міністрів України 17 серпня2011 року,з голосу, без проходження встановленої процедури погодження,розглядалося питання про внесення змін до розпорядження КМУ від 10 серпня поточного року № 760-р щодо реорганізації вищих навчальних закладів Закарпатської області.
 
Під час такого розгляду, його ініціатором (лідером політичної партії «ЄЦ»), було проінформовано Кабінет Міністрів,що пропонованіним зміни до розпорядження підготовані «професіоналами освіти» та погоджені у трудових колективах  трьох вищих навчальних закладів, які ліквідуються внаслідокпростого механічного приєднання до четвертого,як передбачається можливою «новою редакцією» розпорядження.
 
Інформуємо Вас, що цим самим Кабінет Міністрів було введено в оману. Вважаємо недопустимим прецедентом можливе прийняття рішення, яке стосується 10 000 осіб – членів колективів вищих навчальних закладів без їх участі і навіть без належної експертизи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.
 
Запропоновані з голосу на засіданні Уряду «зміни» повністю перекреслюють сутність прийнятого раніше розпорядження, яким передбачено рівноправне об’єднання вишів зі створенням на їх базінової юридичної особи.
 
4000-й колектив Закарпатського державного університету висловлює рішучий протест проти обговорення питання, яке визначає подальшу долюйого кожного студента та викладача,  без попереднього вивчення думки і позиції професорсько-викладацького складу, Студентської ради, профспілкового комітету.
 
 Вважаємо неприпустимим механічне  приєднання(ліквідацію) одного з найсучасніших  Європейських вишів 4-го рівня акредитації,з розвинутими міжнародними зв’язками,потужною матеріальною та найпотужнішою в регіоні базою інформаційно-комп’ютерних технологій, яким є Закарпатський державний університет, до Ужгородського національного університету  з його безпрецедентно занедбаною за останні роки навчально-науковою та матеріальноюбазою.
 
Можливе прийняття вищезгаданих «змін» до  розпорядження КМ грубо суперечитиме чинному законодавству України та покладеним на неї міжнародним зобов’язанням,пов’язаним з її входженням до Європейського освітнього простору.
 
 Затвердженим та зареєстрованим у встановленому порядку у Міністерстві освіти і науки України Статутом Закарпатського державного університету передбачено,що будь-яка реорганізація закладу можлива тільки за погодженням трудового колективу.
 
Будь-яка інша процедура обов’язково буде оскаржена колективом у судовому порядку як у вітчизняних, так і в міжнародних судових інституціях. Залишаємо за собою право звернутися також за підтримкою до Міжнародних освітньо-наукових організацій, членами яких є університет.
 
Просимо Вас дати доручення,при підготовці  запропонованої так званої  «нової редакції» рішення Уряду,  щодо реорганізації закарпатських вищих навчальних закладів, якщо така буде готуватися, вилучити положення,що стосуються Закарпатського державного університету,тим самим, крім іншого, запобігти проведенню масових акцій протесту у колективі на передодні  свята 1-го вересня.
 
За дорученням колективу, з повагою Ректор Закарпатського державного університету,доктор технічних наук,професор,член ради ректорів Європи,член вчених Рад та почесний доктор ряду зарубіжних університетів  Ф.Г.Ващук