Охочих отримати статус біженця на Закарпатті суттєво поменшало

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему “Зміни у системі притулку  в Україні: нова Державна міграційна служба та новий Закон про біженців. На  що очікувати?”. З журналістами зустрілися  Олдріх Андрисек, Регіональний Представник Верховного Комісара ООН у справах  біженців у Білорусі, Молдові та Україні;  Наталія Науменко, Директор Департаменту у справах біженців Державної міграційної  служби України та Микола Товт, начальник управління міграційної служби в Закарпатській області.
             
 17 серпня в Ужгороді відбулася 9-та Міжвідомча робоча  зустріч, в якій взяли участь організації, які мають  справу з біженцями, шукачами притулку та системою притулку в Україні: міжнародні  (зокрема, УВКБ ООН); українські державні органи; українські неурядові  організації.

Вже вдев’яте вони зустрічаються, аби обговорити зміни і просування у розвитку  системи надання притулку в Україні. Цього разу створення, в результаті адміністративної  реформи, Державної міграційної служби України, та ухвалення Закону України
 “Про біженців та осіб, які потребують додаткового та тимчасового  захисту” (липень 2011 р.) створюють новий контекст роботи  з біженцями та шукачами притулку в Україні.

«Закарпаття – лабораторія для розгляду всіх проблем, пов’язаних з нелегальною міграцією. Тут не легше, ніж в інших регіонах, але питання  зконцентровані стоять більш гостро», – зазначив Олдріх Андрисек.

«Україна прийняла нову версію закону про біженців, щоб наблизитися до європейських стандартів,– розповіла Наталія Науменко. – Це– крок уперед щодо приведення законодавства до рівня європейського. Частина біженців не підпадало раніше під цей закон, тепер ми зможемо охопити значно більшу їх кількість».

Зокрема новий закон передбачає запровадження єдиного посвідчення шукача притулку, що забезпечить документованість шукачів притулку на весь час розгляду їх заяв. Крім того неповнолітні діти визнаються біженцями одночасно з їхніми батьками. У минулому діти мусіли ще раз звертатися за статусом по досягнення ними 16 років, піддаючись ризику отримати відмову та бути депортованими з країни. Дозвіл на проживання біженці отримуватимуть безпосередньо після їхнього визнання та видачі їм посвідчень, дійсних на термін 5 років (раніше термін складав 1 рік).

Микола Товт зауважив, що процедура отримання статусу біженця доволі складна. У 2005-2008 роках на Закарпатті подавалося понад 1000 заяв на отримання статусу біженця. «На сьогодні ця цифра зменшилась на порядок. За перші півроку ми отримали 50 таких заяв, видано посвідчення 7 людям (Сомалі, Афганістан, Шрі-Ланка),—повідомив Микола Товт. 35 біженців перебувають на Закарпатті на офіційному обліку. Вони не повинні обов’язково перебувати на території області, адже мають право працевлаштуватися у будь-якому місті України».

Загалом, за словами Наталії Науменко, в Україні 2435 біженців, щороку Україна отримує 1500-2000 заяв з прохання надання статусу.

zakarpatpost.net