Ужгород затвердив нову стратегію теплопостачання

Опалення в місті буде автономним, для бюджетних і соціальних закладів будуватимуться модульні котельні за рахунок бюджету та лізингу.

Завершена робота комісії міської ради, яка вивчала підготовку до опалювального сезону. Комісія, за звіт якої проголосували депутати міськради на позачерговому пленарному засіданні, розробила 12 пропозицій, які окреслюють те, як в майбутньому опалюватиметься Ужгород.

Відтак було затверджено і Програму будівництва й реконструкції автономних котелень закладів освіти та охорони здоров’я на 2011-2015 роки для реалізації “Енерго- та екологоефективної схеми теплопостачання м. Ужгород”.

Як уже наголошувалося раніше, в місті припиняється централізоване теплопостачання. Ужгородці, які іще не забезпечили себе автономним опаленням (таких помешкань в місті близько 1300), про це повідомлені, соціально незахищені верстви населення вже отримують індивідуальні системи електроопалення коштом міста (у близько 500 квартир таке обладнання вже буде у вересні).

Комунальне підприємство “Уж-енергія” обслуговуватиме котельні та мережі установ, що фінансуються з міського бюджету, а також тих, хто потребує ліцензованого обслуговування та виробництва тепла.

Програма передбачає будівництво та реконструкцію котелень, теплових мереж і систем теплозабезпечення закладів освіти та охорони здоров’я Ужгорода. Це здійснюватиметься коштом міського бюджету згідно з Програмою на 4 роки. Як джерело фінансування буде залучено й кошти лізингу і товарного кредиту (на модулі котелень та інше обладнання).

Програма, яка в перспективі передбачає й залучення коштів державного бюджету та міжнародних програм транскордонного співробітництва, розрахована на 2011-2015 роки, загальний її кошторис становить 20 мільйонів 679,102 тисяч гривень.

Як наголосив Віталій Семаль, заступник міського голови та голова тимчасової контрольної комісії ради, що вивчала стан опалювальних систем міста та розробляла пропозиції для нової стратегії міського теплозабезпечення, “Енерго- та екологоефективної схема теплопостачання Ужгорода” є пілотною в Україні, і в разі її здійснення Ужгород стане взірцем запровадження нових – сучасних – схем муніципального теплопостачання, а вже в найближчі місяці буде відчутним заощадження енергоносіїв, відтак – не накопичуватимуться борги, зокрема, за газ.

Програма дозволить щороку економити значні кошти, і відтак уся нова енерго- і екологоефективна система міського теплопостачання буде набутком міської громади, уповні виправдавши всі вкладення. Так, річний економічний ефект від впровадження заходів програми складає 3,7 мільйона гривень, а повністю вона окупиться за кілька років.

Загалом же виконання Програми передбачає такі результати: економію бюджетних коштів на теплозабезпечення соціальних закладів; заощадження енергоносіїв (газу, електроенергії, а також технічної води); підвищення надійності постачання тепловою енергією бюджетних установ та забезпечення нормативного рівня якості послуг опалення для споживачів, – повідомили  zakarpatpost.net  у прес-службі міської ради.