Закарпаття: Історик, професор та письменник Сергій Федака презентував книгу “Сучасна Україна. Портрет з натури”

Видання з елементами публіцистики та з претензією на академічність, за словами автора, з’явилося на світ до 20-ї річниці незалежності України і є таким собі цифровим портретом нинішньої України. Прагнучи зібрати в одному виданні усі відомості про нашу державу, Сергій Федака створив видання, яке сам називає ще й як „Україна для чайників” – чим є сучасна Україна. „Тут є огляд різних географічних, соціально-економічних, соціально-політичних аспектів життя сучасної України, – розповів пан Сергій.

– Це не є історичний огляд того, що відбувалося в країні за минулі 20 років. Це сучасний одномоментний зріз того, чим є Україна на сьогодні.” Відомості про культуру та про релігію подані доволі скупо, та Сергій Федака планує через 5 років доповнити та перевіидати довідник, проект, за словами автора, не завершений.

Закарпаття у виданні представлено у тих галузях, в яких відчутно лідирує: в розділі про демографію країни, є відомості також про Карпати, природні ресурси та про всю закарпатську гідрологію.

До написання подібного посібника автора спонукала потреба мати в одному томі всі необхідні дані, основні цифри, які стосуються сучасної України і які далеко не завжди можна вільно знайти. Приміром точну площу території України, з точністю до кілометра. Загальнодоступна цифра у 603,7 тис. кв км. історика не влаштовувала і він таки розшукав точну площу території України, а точніше її суші, яка становить 603 тис 628 кв.км. „І далі десятки, тисячі таких цифр, дуже багато доводилося уточнювати, співставляти і зроюлено спробу найбільш точні, найбільш обґрунтовані цифри тут навести”, – додав автор.

Починав писати книгу історик із відчутним скептицизмом, та в процесі, як сам каже, „оптимізму ставало все більше і більше, оскільки багатства нашої землі незліченні і є бажання в наших людей поступово ставати господарями на власній землі і давати раду цим багатствам.” Джерелами видання стала перш за все преса, книжкові та журнальні публікації, дуже активно використаний інтернет. „Робилася книга такою, якої ще немає, але яку я б хотів мати. Я, коли писав її, то дуже багато для себе нового відкрив, зокрема що стосується природних ресурсів країни. Я вперше для себе усвідомив, наскільки в нас багатюща країна”, – додав Сергій Федака.

Книга, видана обмеженим накладом у 300 примірників, зацікавить перш за все, на переконання автора, студентів, науковців, школярів-старшокласників та журналістів.

zakarpatpost.net