Закарпаття: Зловмисники поцупили у берегівській ювелірній крамниці понад кілограм золота

Того недільного ранку на вулицях Берегова не було багато людей. Молода працівниця тамтешнього ювелірного магазину, розташованого неподалік центру міста на вулиці Франка, відчинила торговельний заклад не як зазвичай о 9.00, а десь на півгодини пізніше. Адже покупців зранку у вихідний майже немає. Не встигла дівчина   розкласти на полицях товар, як поряд на вулиці зупинився скутер, на якому приїхало двоє осіб. Один з них залишився біля двоколісної машини, інший, не знімаючи мотоциклетного шолома, увійшов усередину. Пригрозивши предметом, схожим на пістолет, одразу ж став вимагати золото. Незважаючи на те, що продавщиця була вкрай наляканою і збентеженою від несподіванки, все ж вона не розгубилася і намагалася  якось обдурити  незваного гостя, скидаючи у його сумку, яку той тримав у руці, в першу чергу дешевші прикраси.

Однак  зловмисник розгадав замисел дівчини і грізно гаркнув на неї, мовляв: не давай мені якесь фуфло, а цінніші  речі, кивнувши  у бік  масивних ланцюжків.У руки за лічені хвилини нападника перекочувало понад кілограм золота у вигляді ювелірних виробів.  Насамкінець він відібрав ключі і зачинив двері магазину за собою ззовні. Продавщиця натиснула «тривожну» кнопку, зателефонувала власникові та у міліцію.

Невдовзі на місце пригоди прибули співробітники приватної охоронної фірми, однак спритний скутерист і його пасажир встигли покинути місце злочину, «розтанувши» десь на вуличках Берегова…

У в.о.заступника начальника Берегівського райвідділу міліції Володимира Сакалоша було багато планів на  цей вихідний. Спершу хотів відвідати родичів,   виїхати на відпочинок.  Однак жодного з цих пунктів йому здійснити тоді так і не вдалося: близько десятої зателефонували з райвідділу й повідомили про пограбування магазину. І вже за кілька хвилин дружина проводжала чоловіка на службу. Хоча цей випадок за сигналом «Тривоги» підняв на ноги не тільки майже весь склад брегівської міліції, а й багатьох обласних правоохоронців.

Згодом на місці НП були начальник Берегівського райвідділу УМВС Олександр Яцканич, його перший заступник Микола Куриця, заступник Віталій Михайлов, уже згаданий Володимир Сакалош, експерт-криміналіст Юрій Безик, працівники оперативних служб,  дільничні міліціонери та ін. Зважаючи на резонанс, адже для зазвичай спокійного району ця подія і справді — неабияка, до Берегова прибули перший заступник начальника УМВС Володимир Шелепець, начальник слідчого управління УМВС Михайло Лендєл, начальник карного розшуку Василь Мацо, найдосвідченіші  оперативники цієї служби.

Але розслідування злочину ускладнював той факт,  що пограбований магазин не був  обладнаний камерами відеоспостереження, не було й свідків, а сама шокована дівчина мало що могла розповісти про своїх кривдників, оскільки обличчя обох маскували шоломи. За словами продавщиці, вони були одягнені у чорні «вітрівки». Все ж міліцейська пошукова машини поступово набирала обертів. Шукаючи хоча б якусь зачіпку, оперативники перевіряли ломбарди та інші місця, де б могли реалізовуватися крадені прикраси, водночас встановлювали коло осіб, які б могли займатися «підпільним» продажем награбованого. Безпосередньо розшукову бригаду очолив Микола Куриця, а слідчі дії координував Володимир Сакалош.

Перевіривши камери відеоспостереження, які були на інших сусідніх об’єктах, розташованих на вулиці І. Франка та прилеглих до неї, розшуковики зафіксували скутер із двома чоловіками у чорних шоломах і «вітрівках». Правда, ці дані самі по собі містили дуже мало інформації. Але стражі порядку звернули увагу на ту обставину, що скрізь  скутер супроводжувала одна й та ж машина. Отож скутеристи, найімовірніше, «на діло» йшли не самі. Автомобіль був марки «Жигулі». Ниточка на цьому могла теж обірватися, адже детальнішої інформації  про легковик міліціонери поки що не мали. Однак машина ззовні була по-особливому оснащена незвичними спойлерами. На цьому й наголосили стражі порядку, надсилаючи запит у Державтоінспекцію та в сусідні міськрайоргани міліції. Пошуки не припинялися ні на день.

За якийсь час стало відомо, що автомобіль, який тієї неділі «засвітився» у Берегові, зареєстрований на сусідній Мукачівщині і належить молодому жителю  смт Чинадійово. Вдома хлопця не виявилося,  а от потрібна «п’ятірка» знаходилась на одній з вулиць міста над Латорицею. Туди й виїхали берегівські оперативники, де спільно з мукачівськими колегами влаштували засідку. Післяобідньої пори до автомашини  підійшли троє молодих людей. Один із них виявився власником, інші – його приятелями.   Хлопці, оточені міліціонерами, почали поводитися  якось неадекватно.

Все з’ясувалося згодом: в салоні оперативники  знайшли згорток із марихуаною. 20-річний Іван, власник транспортного засобу, спершу категорично заперечував свою присутність  тієї неділі у Берегові, мовляв: був удома – і баста! Потім стверджував, що їздив на Берегівщину тільки покататися з друзями. Невдовзі в оселі, де юнак мешкає з родичами, було проведено обшук, під час якого правоохоронці знайшли шоломи та окуляри скутеристів. Іван, хоча ніде й не працює, мав при собі 500 доларів.  Зрозумівши, що діватися нікуди, юнець розповів, як усе було.

Виявляється, до злочину готувалися ретельно. З’ясували «слабкі» місця в обладнанні торговельної точки, зауважили, що саме у вихідний людей тут небагато. Підготували й скутер. Разом з Іваном на «діло» ходили два його односільчани: один — ровесник, інший — на рік старший. Обидва вже притягалися свого часу до криміналу: старший попався за крадіжки, одноліток накоїв біди ще в неповнолітньому  віці. Відчувши, що запахло смаленим, і, певно, відаючи, що Іван потрапив у руки міліції, два приятелі зникли у невідомому напрямі. Тепер їх розшукують міліціонери.

Мабуть, тільки  після затримання Іванових поплічників вдасться повністю пролити світло на цю справу і встановити долю краденого золота. На сього дні вже відомо,  що родич одного з утікачів працює в ломбарді. А от під час обшуку у помешканні його батьків правоохоронці   знайшли прейскуранти з цінами на золоті вироби. Щодо Івана, то він чекає співучасників в ізоляторі тимчасового тримання.  Його автомобіль знаходиться на штрафмайданчику. 

Керівництво Берегівського райвідділу відзначило за розкриття цього зухвалого злочину Володимира Сакалоша, начальника карного розшуку Миколу Губинця та молодого оперативника  підрозділу Михайла Ковача, (який, до речі, донедавна  працював кінологом) і експерта-криміналіста Юрія Безика.

Михайло ПИСКАЧ, ОВС