Закарпаття: Галерея портретів керівників краю поселиться в облдержадміністрації

У понеділок, 22 серпня, в облдержадміністрації відбулось одразу дві  презентації – книги історичних нарисів «Перші особи» та галереї портретів керівників краю.  З авторами книги та картин спілкувалися нинішній очільник Закарпаття Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога.

Ідея написання книги про лідерів Закарпаття, розповів знаний історик та співавтор книжки Сергій Федака, з’явилась ще кілька років тому:

– Спочатку виникла ідея написання серії статей. Ми з головним редактором «Фесту» Василем Ільницьким працювали над ними кілька років поспіль. Статті викликали чималий резонанс серед читачів. Відтак, вирішили створити книгу.

За допомогою з втіленням ідеї в життя звернулись до керівника області Олександра Ледиди:

– Як на мене, не підтримати авторів було просто неможливо. Адже мені й самому раніше бракувало інформації про перших осіб краю. Тепер Закарпаття – перший регіон України, який може похвалитися таким ґрунтовним виданням про усіх своїх керівників.

На двостах сторінках книги вмістилось 25 нарисів про перших осіб Закарпаття – починаючи від Адольфа Добрянського, період правління якого припав на 1849-1850 роки, й закінчуючи керівниками сучасними – Олегом Гаваші та Олександром Ледидою. Сьогодні надруковано вже 1000 екземплярів книги.

Над портретами керівників Закарпаття працював народний художник України Василь Скакандій:

– Довелося майже на рік відкласти всі свої особисті і творчі плани, переглянути купу архівних фото, історичної літератури. Адже малювати тих, кого знаю особисто, легше. А от з портретами тих, з ким, на жаль познайомитись не довелось, довелось попрацювати, доклавши чимало зусиль та творчої фантазії , – поділився враженнями художник.

Відтепер, побачити головних творців історії краю всі охочі можуть на третьому поверсі обласної адміністрації – саме тут розташовані 28 портерів колишніх лідерів Закарпаття, повідомили zakarpatpost.net в прес-центрі ОДА.