Закарпаття: Пожежників на згорівшому ринку в Мукачеві могло повбивати струмом

Нагадаємо, що у неділю, сталося займання на території продовольчого, так званого логойдівського ринку в районі Росвигова що у Мукачеві.

Біля 1.00 ранку кореспондент panorama-mukachevo.com  ще раз відвідав місце пожежі на “логойдівському” ринку в Мукачеві.

На тому, що залишилось від ринку, чергували двоє охоронників, автомобіль МНС та міліція. Підходимо ближче, розмовляємо з охоронниками. “Пожежа почалась звідси, – показує один з охоронників, – тут такий собі дєдушка продавав МТС, зарядні, усякоє такоє. У нього там щось закоротило. Було чути  характерні для замикання звуки. Горіти почало в момент, вітер між рядами роздув вогонь. Найстрашніше було, що полум’я підбиралося до заправки. Якби не пожежні від нафтопродукту, позносило би і багатоповерхівки. Вони почали заливати усе водою від заправки, і вогонь не пішов далі. А пекарня вже пізніше загорілася. Згорів повністю і магазин автозапчастин – ось, тільки металолом залишився”.

Отже, версію з вибухом балону у пекарні охоронці спростовують. До речі, на фотографіях, розповсюджених в інтернет-ЗМІ видно, що скло на пекарні під час пожежі було ще цілим, це також можна вважати доказом, що вибуху не було.

На інших фотографіях та відео дуже добре видно замикання на електричному стовпі. Причому, явно не у перші хвилини пожежі. Чому так довго не відключалось електропостачання від горящого ринку – це питання, очевидно, буде визначальним при виясненні винуватців. Експерт, інженер-електрик Олександр Л. переконаний: “На відео видно, що коротить трифазний кабель. Це порушення будь-яких правил техніки безпеки. По-перше, могло запросто повбивати струмом пожежників. По-друге, виникає багато питань: Чому не спрацював запобіжник безпосередньо у кіоску, звідки почалося замикання? Адже кожен кіоск мусить бути обладнаним власним запобіжником.

Чому струм не відключився ні на ринку, ні на загальному трансформаторі, де також мусять стояти запобіжники?! Відповідь може бути тільки одна – всюди стоять “жучки”, причому настільки потужні, що витримують будь-які навантаження. А це, фактично – та ж сама відсутність запобіжників. І що ще прикріше, навіть при форс-мажорних обставинах нікому було відключити струм, який був причиною пожежі”.

фото видання panorama-mukachevo.com

zakarpatpost.net