Якість українського бензину перевірятимуть на АЗС

Кабмін виділив на перевірку якості бензину на українських АЗС 24 мільйони гривень.

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив вченим розробити вітчизняний прилад для експрес-контролю октанового числа пального та інших параметрів та домішків (вмісту сірки, бензолу).

Також Кабмін виділив на закупівлю і забезпечення функціонування лабораторій з контролю якості нафтопродуктів 24 млн грн, пише Сегодня.

Як роз’яснив експерт з пального Владислав Бовсуновський, портативні прилади визначають октанове число, а от для сірки і бензолу потрібні пересувні лабораторії (одна коштує до 50 тис. доларів). Тобто на кошти, які виділив Кабмін, можна купити 60 лабораторій, що цілком достатньо для контролю всіх АЗС України – їх близько 7000).

Зараз якість пального перевіряють в стаціонарних лабораторіях протягом доби, при цьому контролери з управління у справах захисту прав споживачів зобов’язані попередити про перевірку за 10 днів, тож користі в ній небагато. Тепер раптовими перевірками займеться держава.

Нагадаємо, на початку серпня президент Віктор Янукович ветував законопроект про маркування пального, покликаний забезпечити контроль за обігом нафтопродуктів і унеможливити ухиляння від сплати податків компаніями, що працюють на паливному ринку.

tsn.ua