День Угорського сусіда в Ужгороді святкуватимуть неймовірними акціями

У вівторок, 23 серпня, прес-конференцією в Ужгородському прес-клубі стартувала інформаційна кампанія про «угорський слід» в Ужгороді. Учасники заходу озвучили програму відзначення Дня угорського сусіда, запланованого на неділю, 28 серпня.

Голова комісії з питань розвитку туризму і міжнародного співробітництва Ужгородської міськради Павло Чучка також презентував журналістам один із міжнародних символів Ужгорода, розроблений очолюваною ним комісією – прапор з символікою сусідніх Закарпаттю країн. «Наша комісія є найменш чисельною в міській раді, але її напрацювання реалізовуються вже цього року. Першою з плідних ідей стала ініціатива запропонувати громадам національних меншин обрати собі певний день, у який вони покажуть іншим мешканцям і гостям міста те, чим пишаються. Наприклад, угорці обрали цього року 28 серпня», – розповів  Павло Чучка.

Цей день, за задумом організаторів, мав би поламати деякі стереотипи. О 16.00 розпочнеться хода від собору святого Юрія, у якій візьмуть участь щонайменше півсотні осіб. Вони обміняються прапорами: угорці нестимуть український прапор, українці – угорський. Спільно учасники процесії покладуть квіти до пам’ятників особам, важливим у контексті українсько-угорської історії (А. Волошину та Ш. Петефі).

Основне свято розгорнеться на площі перед облмуздрамтеатром. Тут виступатимуть «РокАш», «Но позерай», колективи з Угорщини, аніматори-бетярі із Гойдубесермень. Біля драмтеатру відбудеться і фотовиставка «Погляд на Угорщину» та «Ференц Ліст».

Карнавал квітів із Дебрецену презентує інсталяцію квітів. А кулінарну частину забезпечать автентичні угорські ресторатори.

Консул Угорської республіки в Ужгороді Ендре Саліпскі розповів про участь угорської сторони у святкуванні. «Наше консульство має на меті бути ближче до людей. Адже якщо тісно співпрацювати у місті, в якому зараз живемо і працюємо, збагачувати розмаїття культурного життя міста, то це стане пам’ятним не лише для угорців, але й для інших ужгородців також. Тому ми з радістю сприйняли пропозицію провести День українсько-угорського добросусідства, долучилися до його організації і запропонували кілька подарунків, які прибудуть з Угорщини і, я сподіваюся, сподобаються ужгородцям», – каже консул.

Депутат міськради Ростислав Буланов наголосив, що, не чекаючи владних рішень, ужгородці швидше інтегруються до Європи, якщо дружитимуть і часто зустрічатимуться на подібних святах та інших заходах із громадами міст сусідніх країн.

Угорська громада є найпотужнішою в Ужгороді серед інших національних меншин. Вона має школу, факультет у вузі, редакцію телебачення, радіо, пресу, видавництво, національно-культурні організації, дів політичні партії і, звичайно, Генеральне консульство.

zakarpatpost.net