Експерт: Нацбанк готує девальвацію і обвал гривні

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін прогнозує, що збільшення готівкової і безготівкової маси призведе до девальвації гривні.

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає, що Національний банк України готує обвал гривні через збільшення готівкової і безготівкової маси.

“Нацбанк збільшує обсяги гривні. Якщо взяти 1 січня 2010 року і взяти 1 серпня цього року, 17 місяців, то грошова маса готівки й безготівки збільшилася більше як на 34%. Отже, за 17 місяців гривнева грошова маса в обігу готівки й безготівки збільшилася понад третину. А якщо взяти готівку за 17 місяців, то вона зросла майже на 24%. Отже, Нацбанк своїми руками готує девальвацію і обвал гривні”, – пояснив він свою думку в коментарі УНН.

За підрахунками експерта, за 7 місяців цього року реальна споживча інфляція становить мінімум 15%.

“А вони ж показують десь 5-6%. Отже, десь у 2,5 рази вони її фальсифікують. Тому прогнози Нацбанку, що вони утримають гривню, якщо в таких обсягах її друкують, то це брехня, бо у 2008 році це все вже було. Тоді теж десь було надруковано готівкової і безготівкової гривні на 34%, а готівкової було надруковано 27%. Отже, зараз ми перебуваємо вже на порозі обвальної девальвації гривні”, – вважає він.

Зауважимо, що думка експерта не збігається з офіційною позицією влади. Так, прем’єр-міністр Микола Азаров на початку серпня запевнив, що курс гривні залишатиметься стабільним, жодних економічних підстав для його девальвації або ревальвації немає.

У керівництві НБУ також заявили, що не збираються найближчим часом допускати значних коливань валютного курсу гривні. Водночас 19 серпня Нацбанк розширив максимально допустиму амплітуду річних коливань курсу гривні з 2% до 5%.

tsn.ua