«Капсула часу» чи безкоштовна політична реклама на 20 років?

Закарпатська молодіжна організація «Молоді регіони» у День незалежності України провела акцію в Ужгороді – на центральному перехресті міста (вулиць Корзо-Волошина) у землю закопали «капсулу часу» з посланням, яке повинно бути відкритим у 2031 році.

Об’ємний контейнер, закопаний в землю, зверху накрили металевою плитою, на якій вигравіювано надпис про призначення капсули, а також логотип «Молоді регіони» (із зображенням контурів карти України). В ужгородців така подія викликала неоднозначну реакцію, тож ЗІК зібрав кілька коментарів.

Ростислав Буланов, депутат Ужгородської міської ради від партії «Удар»:

«Ця подія категорично не подобається. І мені особисто не відомо, хто видавав дозвіл на такі дії і скільки ця організація платитиме за таку рекламу у центрі міста. Тому вже завтра подаватиму запит щодо того, хто отримав на це дозвіл і хто узгоджував макет цієї плити, вкопаної посеред Ужгорода, та ще й з політичною рекламою на 20 років».

Федір Шандор, завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету:

«Сама ідея акції дуже хороша, проте, жаль, знову заполітизована. Партія влаштувала собі безкоштовну рекламу на найближчі два десятиліття. І взагалі, центр міста Ужгорода належить ужгородцям, а не політичній партії».

Павло Чучка, голова комісії з питань розвитку туризму і міжнародного співробітництва Ужгородської міськради:

«Почався відлік часу молодіжного крила чергової партії. Напевно, молодь іде на рекорд тривалості, наприклад, молодіжного осередку СДПУ(о), яка починала так само впевнено, проте до цього часу не дожила. Мене в День незалежності більше цікавить, якою мовою сучасні ужгородці звертаються до тих, хто відкриє капсулу через 20 років: українською, російською, китайською чи суржиком Вєрки Сердючки? Бо політика, яку проводять «немолоді регіони», – це не українська політика».

Іван Колодій, депутат Ужгородської міської ради, в.о. голови Ужгородської міської організації партії ВО «Батьківщина»:

«Це дуже негативний приклад для інших політичних сил, які згодом прийдуть до влади. В Ужгороді може не стати бруківки, замість якої з’являться суцільні капсули часу, що з згодом перетворяться на «часові бомби». Якщо «Молоді регіони» хотіли залишити нащадкам послання, то слід починати з позитивних дій для країни і громади, а не піаритися в центрі міста дешевими трюками».

Натомість Віктор Ледіда, голова ЗО ВМГО «Молоді регіони» у інтерв’ю сайту «Karpatnews.in.ua» зауважив:

«Цю ідею ми виношували вже давно, однак побоювалися, що нам не дозволять закласти капсулу в історичній частині міста. Втім, міський голова Віктор Погорєлов пішов нам назустріч та особисто допоміг вибрати місце на перехресті двох центральних вулиць обласного центру. Чимало людей зголосилося написати своє звернення до майбутніх поколінь та пофантазувати, яке місто воліли б бачити за 20 років. Вже завтра як кожен ужгорордець, так і представники влади можуть долучитися до відбудови Ужгорода та перетворення його на місто мрії завдяки ефективному вирішенню його проблем».

Щодо звинувачень у політичній рекламі, Віктор Ледіда у розмові із власкором ЗІКу прокоментував: «Ми розмістили надпис «Молоді регіони», оскільки сама ця організація ініціювала та профінансувала акцію, взявши на себе усі витрати з виготовлення капсули, організації заходу, інформаційного забезпечення. Наша молодіжна організація і політична Партія регіонів – це різні структури».

Ганна Тарканій

zik.ua