На Закарпатті відбулася шоста сесія Рахівської районної ради

Минулої п’ятниці відбулося пленарне засідання шостої сесії Рахівської районної ради VI скликання. На порядок денний було винесено 21 питання.

      Питання порядку денного  детально розглядалися на засіданнях постійних комісій районної ради, тому при розгляді більшості питань депутати голосували одностайно не потребуючи інформації доповідачів.

     По ряду питань депутати ради, все ж таки, давали доповідачам питання по проектам рішень.

      Погодження  ТОВ «Погарь» продовження строку дії спеціалізованого дозволу на користування надрами Зеленокам’яного родовища викликало у депутатів неоднозначну позицію. Представник товариства взяв на себе зобов’язання почати до кінця року видобування корисної копалини та  забезпечити, що найменше, 14 робочих місць. Також, доповідаючий інформував присутніх, що на даний час є актуальними два ринки збуту копалини – в Україні та Словатчині. Деякі депутати  вважали, що вищезгадане товариство вже довгий час має дозвіл на користування надрами, однак з того часу так і не почало безпосередній видобуток копалин, цим самим не створили нові робочі місця і не наповнюють коштами місцеві бюджети. В той же час інша частина депутатів вважали, що необхідно продовжити дію дозволу для завершення товариством початих робіт по розробці родовища та пошуку ринків збуту. Під час голосування більша частина депутатів висловились за продовження строку дії спеціалізованого дозволу.

      Зацікавленість у депутатів викликала інформація новопризначеного в.о. начальника Рахівського РВ УМВС України в Закарпатській області Басараби П.В. „Про стан боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності в районі”.  Депутати висловлювали свою стурбованість кількістю будинкових крадіжок, безпекою в нічний час у місті Рахів та висловлювали свої сподівання на покращення криміногенної ситуації у районі.

        Найбільш інтенсивно депутати обговорювали останнє питання порядку денного Про Звернення депутатів районної ради до Президента України Віктора Януковича з проханням скасувати Указ Президента України від 14 січня 2010 р. №25/2010 „Про розширення меж Карпатського біосферного заповідника”, як такий, що не відповідає спільним інтересам територіальних громад району, обмежує їх права.  Депутати, голови місцевих рад висловлювали незадоволення розширенням меж КБЗ, вказуючи на те, що це розширення прийняте з порушенням законодавства, нехтуючи думкою громад населених пунктів, не відповідає  плану розвитку району, в якому пріоритетним напрямком розвитку визначений туризм та рекреація, а також те, що виділення земель під заповідник проводиться навколо населених пунктів, або в зонах, які  є туристичні привабливі, а не на віддалених гірських масивах де  б блага справа відтворення та збереження флори та фауни не заважала сталому розвитку місцевих громад і так обмежених у ресурсах, в тому числі і земельних. Звернення було підтримане 35 депутатами, 1 утримався і 2 проти.

Рахівська районна рада