Закарпатське Солотвино потрапило у рейтинг топ соляних дивовиж світу

У серці південно-каліфорнійської пустелі Невада можна знайти фрагменти майже кожної геологічної ери. Національний парк Долина Смерті є одним із найнижчих місць західної півкулі, а також одним із найспекотніших на планеті. У центрі парку розташоване схоже на місячний пейзаж поле сольових кристалів. Називають його Чортове поле для гольфу (Devil’s Golf Course), однак ключки та м’ячики туди краще не брати – кристали дуже крихкі.

У січні 2006-го року групі чеських студентів-геологів поталанило відкрити найдовшу в світі систему соляних печер у світі. Ця дивовижа приховувалась всередині гори Намакдан на острові Кешм, Іран.
 
Дослідники не йняли віри очам: перед ним були сольові озера, мерехтливі сталактити, сталагміти й куполи з чистої солі. Причому, на відміну від вапнякових утворень, яким потрібні тисячі років, щоби вирости, прикраси сольових печер виникають за лічені тижні чи навіть дні після дощу. Відкритій печері студенти дали назву Печера трьох оголених чоловіків.
 
Сольові дюни Салінас Грандес знаходяться в Кордобі, Аргентина. Згідно з однією з теорії щодо їх походження, внаслідок тектонічного розлому на поверхню виштовхнулось морське дно. Понад пустелею постійно бушують урагани, коли ж настає повень, сольова поверхня перетворюється на досконале дзеркало. Відвідувачам радять не знімати темних окулярів із УФ-захистом.
 
Єдиний в світі соляний собор можна побачити в маленькому містечку Сапакіра, що в Колумбії. В тунелі, що був колись солевидобувною шахтою, розміщені 14 невеличких каплиць, кожна з яких присвячена моментам останньої подорожі Ісуса. Кожної неділі в соляному соборі збирається більше 3 тисяч прихожан.
 
Китайське озеро Цинхай знаходиться на Цинхай-Тибетському плато на висоті 3200 метрів понад рівнем моря. Площа його приблизно дорівнює 4000 квадратним метрам. На своєму шляху через Азію безліч перелітних птахів зупиняється саме тут. Найбільше скупчення пернатих спостерігається на Пташиному острові в сезон парування, з березня до червня.
 
Велике солоне озеро, що в американському штаті Юта, ще називають Мертвим морем Америки. Попри високий рівень вмісту солі в його воді, озеро слугує домівкою для мільйонів живих створінь, зокрема водоплавних птахів.
 
Найбільший в світі солончак Салар де Уюні знаходиться в Болівії та займає площу близько 12 тисяч квадратних кілометрів. У деяких його місцях товщина шару солі сягає 10 метрів. Тут туристи мають змогу не лише зробити приголомшливі фото, а й поспостерігати за процесом видобування солі, а, втомившись, перепочити в соляному готелі.
 
Тому, хто мріє про мандрівку на Місяць, мають сподобатися сольові гори та басейни в Трапані, Італія. Тут, в західній частині Сицилії, життя мешканців досі обертається навколо океану. Так само, як робили це попередні покоління, вони ловлять тунця, збирають корали та видобувають сіль.
 
За 90 кілометрів від Барселони, на пагорбі розташувалося мальовниче місто Кардона. Туристів приваблюють не лише його старовинні палаци, а й гори, що повністю складаються з солі.
 
Солотвине, що в Закарпатті, туристичний портал називає містечком “радянського вигляду”, а мандрівку туди – найбільш приголомшливою пригодою. До Солотвина їздять на спелеотерапію, яка є ефективним методом лікування, зокрема, такого захворювання як астма. Пацієнти спускаються на 300 метрів до соляної шахти, щоби подихати цілющим повітрям.

Українська правда

www.mukachevo.net