У фойє ужгородського аеропорту “припаркувались” танки

Понад 400 експонатів цього року виставили ентузіасти стендового моделювання у фойє ужгородського аеропорту. Танки, літаки, вертольоти, інші військові та цивільні засоби пересування, композиції з військової бронетехніки та солдатиків – такі виставки насамперед цікаві всім тим, хто захоплюється військовою технікою. Втім організатори вирішили урізноманітнити свій показ, додавши до програми виступи спортсменів із авіамодельного спорту, а також демонстрували охочим танковий бій керованими моделями.

«Традиційно проводимо такі великі виставки кілька разів на рік, – розповідає керівник Закарпатського центру науково-технічної творчості учнівської молоді Дмитро Стельмах. – Зокрема найбільші – на День Перемоги і тепер – до Дня незалежності. Адже левова частка моделей у нас – часів Другої світової війни. Хоча представлена й сучасніша епоха, аж до бразильських танків».

Кожна модель, як зазначає пан Стельмах, – плід копіткої праці. Ось, приміром, аби довести до пуття один танк разом із внутрішньою обшивкою, може знадобитися від кількох місяців до року! Та й самі заготовки недешеві: від 20 гривень до кількох тисяч. «Моделювання – це хобі, мистецтво. Можна робити як один із товстосумів у Києві, котрий нещодавно купив готову модель авіаносця за 15 тисяч гривень. Але це просте колекціонування. Нам же важливо, щоб у модель вкладався труд».

Саме тому в кожного взірця – своя історія, свої нагороди й оказії, пов’язані з його транспортуванням чи виготовленням. Дмитро Стельмах показує досить звичайний бронетранспортер – а він, виявляється, призер всеукраїнського конкурсу в своєму класі, адже виготовлений майже бездоганно. Інший літак, про який розповідає співрозмовник, з’явився завдяки … фільму «Особливості національної риболовлі»: «Ця модель ще була засекречена, а в фільмі вже її показали, коли Кузьмич корову транспортував. От ми на стоп-кадрі розгледіли деталі – й зробили модель».

Таких історій у загашнику авіамоделістів ще багато. І вони охоче ділилися ними з ужгородцями протягом 19-25 серпня (час дії виставки). Настирливим же демонстрували танкові сутички радіокерованих моделей, а також польоти радіокерованих літаків.

 Тарас Ващук, “Закарпатська правда”

www.mukachevo.net