ФДМУ планує продати 50% акцій “Закарпаттяобленерго” в 2011 році

Аналітик ІГ “Сократ” назвав ймовірних учасників у приватизації 11 пакетів державних акцій енергогенеруючих компаній та обленерго. Крім українських компаній слід очікувати зацікавленості з боку “Газпрому” і “ІнтерРАО ЄЕС”.

Серед українських фінансово-промислових груп у приватизації об’єктів теплової генерації та обленерго, в першу чергу, зацікавлені енергохолдинг ДТЕК, група “Приват”, “Енергетичний стандарт”, група “Фінанси та Кредит” і VS Energy, вважає аналітик інвестиційної групи “Сократ” Дмитро Мельник.

Також серед претендентів на приватизацію української енергетики називаються російські компанії “Газпром” і “ІнтерРАО ЄЕС”. Крім цього, раніше не виключила можливості взяти участь у приватизації української енергетики американська корпорація AES, яка вже володіє в Україні двома обленерго – “Київобленерго” і “Рівнообленерго”.

“Ми вважаємо, що доходи від приватизації 11 пакетів держакцій енергогенеруючих та енергопостачальних компаній складуть 5-5,5 млрд грн”, – зазначив Мельник.

За його даними, ДТЕК володіє міноритарними пакетами акцій в “Дніпроенерго”, “Західенерго”, “Київенерго”, “Донецькобленерго” і “Крименерго”, і, швидше за все, буде зацікавлений у збільшенні своєї частки в них. “Інтерес тандему групи” Приват “і” Енергетичного стандарту “поширюється на” Черкасиобленерго “.

“Пакети акцій “Закарпаттяобленерго” і “Чернівціобленерго” знаходяться у сфері інтересу VS Energy International », – нагадав Мельник.

Аналітик інвестиційної групи “АРТ Капітал” Станіслав Зеленецький вважає, що родзинкою приватизації може стати “Дніпрообленерго”, на яку претендують ДТЕК і “Приват”. “Також може здивувати приватизація” Закарпаттяобленерго “, 10,5% акцій якої контролює VS Energy”, – сказав він.

На думку Зеленецького, не виключений інтерес до “Закарпаттяобленерго” з боку Ігоря та Григорія Суркісів, групи “Приват” або абсолютно нового гравця на ринку.

У 2011 р. Фонд держмайна планує продати 45% акцій “Західенерго”, 25% акцій “Київенерго”, 50% акцій “Закарпаттяобленерго”, 46% акцій “Черкасиобленерго”, 50% акцій “Дніпрообленерго”, 45% акцій “Крименерго”, 50% акцій ” Вінницяобленерго “, 25% акцій” Дніпроенерго “, 40% акцій” Донецькобленерго “, 45% акцій” Чернівціобленерго “і 26% акцій” Тернопільобленерго “.

karpatnews.in.ua