В Ужгороді відкрили новий навчальний заклад — словацьку ЗОШ № 4

У четвер, 1 вересня, відбулось довгоочікуване відкриття реконструйованої ЗОШ №4 зі словацькою та українською мовами навчання. В урочистостях взяли участь перші особи краю та словацькі високопосадовці – міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога, Надзвичайний і Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжик, Надзвичайний і Повноважний посол України в Словаччині Олег Гаваші, очільник Закарпаття Олександр Ледида, голова обласної ради Іван Балога, ужгородський міський голова Віктор Погорелов, школярі, батьки, вчителі.

Реконструкцію історичної будівлі розпочали у 2008 році. За два роки на ремонтні роботи витратили майже 9 мільйонів гривень – 3,8 млн. грн. з обласного та міського бюджетів та 5 млн. грн. за рахунок словацької сторони.

За цей час здійснили капремонт даху, фасаду, замінили вікна, систему опалення, виконали більшу частину внутрішніх робіт. Уже у 2011-му для завершення робіт було виділено додатково 1,4 млн. грн. Також за кошти області придбали 11 комплектів шкільних меблів та обладнання для кабінету фізики на суму 351 тис. грн. А в бюджеті Ужгорода вже закладено гроші на оплату комунальних послуг – 150 тис. грн.

Тож відтепер закарпатці мають першу і єдину в Україні школу зі словацькою мовою навчання та Центр словацької культури.

– Українська спільнота в Словаччині також має культурний центр та школу з українською мовою викладання у Пряшеві. Ми зробили зустрічний жест – організували  школу зі словацькою мовою навчання та Центр словацької культури тут, в історичній будівлі Ужгорода. Загальний проект реконструкції вартував більше 11 млн. грн., – розповів керівник Закарпаття Олександр Ледида.

– Переконаний, такі кроки зближують як політиків, так і громади Словачччини та України.

– Сьогодні поріг цієї школи переступили майже 300 школярів. Але вільні місця у навчальному закладі ще є. Впевнений, побачивши в яких комфортних умовах тут навчаються діти, багато батьків оберуть для своїх школярів саме цю школу, – переконаний очільник Ужгорода Віктор Погорелов.

Першими поріг нової школи переступили першачки. А після перерізання символічної стрічки, оглянути новобудову змогли і високопосадовці. Вони переконалися: у закладі створені всі умови для комфорту дітей. Щодо Центру словацької культури, який займає перший поверх правого крила будівлі, – його ще будуть оснащувати меблями.

Прес-центр ОДА

karpatnews.in.ua