Корреспондент з’ясував, навіщо українська влада вкладає мільярди в силові структури

Влада вкладає мільярди в силові структури – свою головну опору. Як пише видання Корреспондент, небачену щедрість оглядачі пов’язують із наростанням протестних настроїв у суспільстві.

Бійці Беркута у повній бойовій амуніції останнім часом стали невід’ємною частиною центральних вулиць столиці, пише Корреспондент.

Причому, вважає видання, екіпіровані вони так, ніби зібралися давати відсіч озброєним та агресивним повстанцям в одній із розбурханих арабських країн, а не охороняти порядок серед мирних і беззбройних співвітчизників.

За останній рік влада серйозно переймається обмундируванням міліції. Зокрема, нещодавно Міністерство внутрішніх справ закупило 657 пар наручників, 9358 бронежилетів, 3754 одиниці захисного спорядження (куленепробивні щити, щитки для захисту рук і ніг), 336 пістолетів, кулеметів і гвинтівок.

Експерти пов’язують міліцейські покупки із підготовкою до передбачуваного масового невдоволення, а зовсім не з посиленням боротьби із криміналом. Причому, на думку голови правління Української Гельсінської групи Євгена Захарова, екіпірування, у якому Беркут виходить на акції протесту, демонструє, що влада боїться мітингувальників.

“Очевидно, що після помаранчевої революції Віктор Янукович боїться протестів і намагається убезпечити себе від них”, – упевнений правозахисник і член Всеукраїнського товариства українських в’язнів і репресованих Олександр Шевченко. Він заявив, що за останній рік влада значно посилила підготовку міліції до акцій протесту.

Про збільшення фінансування силовиків говорять і статті держбюджету. У 2011 році, порівняно з 2010-м, бюджет Генпрокуратури збільшився майже вдвічі – з 1,2 млрд грн до 2,2 млрд грн. Фінансування СБУ зросло більше ніж на 0,5 млрд грн.: З 2,3 млрд до 2,9 млрд, а МВС – на 1,5 млрд: з 9,6 млрд до 11,1 млрд. “Силові структури стають єдиною опорою режиму. Але вона дуже ненадійна, довго на багнетах не висидиш”, – упевнений політолог Вадим Карасьов.

Стас Речинський, редактор сайту ОРД, що спеціалізується на кримінальній тематиці, а також розслідуваннях про зловживання у правоохоронних органах і має широкі контакти як у МВС, так і в СБУ, каже, що, за його інформацією, всередині МВС зараз іде посилення силового та економічного блоку і водночас прибираються аналітичні підрозділи. “Тобто боротися зі злочинністю скоро буде нікому”, – зазначає Речинський.

ua.korrespondent.net