Арбузов: від грошей МВФ Україну відділяє лише підвищення тарифів

Глава Нацбанку заявив, що уряд виконав усі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ. Проте, на думку Арбузова, Різке підвищення тарифів – політичне самогубство.
“Уряд виконав виконав практично усі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ, оскільки підвищення рівносильне політичному самогубству”, – наголосив Арбузов в інтерв’ю “Дзеркалу тижня. Україна”.

Глава НБУ також наголосив, що “на жаль, це питання виявилося надзвичайно заполітизованим”.

За його словами, враховуючи, що чи не кожен політик намагається на цих речах спекулювати, і з цього зробили шоу і настільки соціально значущу подію з різко негативним відтінком, то уряд опинився у ситуації, при якій необхідне різке підвищення рівносильно політичному самогубству.

Арбузов, воодночас, вважає, що МВФ, у свою чергу, теж поки нічого не хоче чути про перегляд умов.

При цьому він зазначив, що цей захід, який необхідний для поліпшення фінансового стану НАК “Нафтогаз Україна” і зниження дефіциту бюджету в цілому, можна було б поступово і поетапно реалізувати, забезпечивши необхідні компенсаційні заходи для найменш забезпечених верств населення.

Але за умови, що це відбувалося б в нормальній атмосфері, зі спокійним, завчасним поясненням такої необхідності.

Разом з тим Арбузов оцінив результати останнього візиту делегації України до Вашингтона як “позитивні”.

“Обговорювалося питання бюджету на 2012 рік, і міністр фінансів Ярошенко спокійно і аргументовано відповідав на всі запитання. Упевнений, що уряд готовий конкретизувати кожен показник, за яким буде поставлено питання, за винятком цієї болючої теми щодо тарифної політики. Але все одно я розцінюю як позитивний процес, оскільки ми в програмі і проводимо необхідні перетворення”, – заявив керівник Нацбанку.

Він також висловив упевненість в тому, що, враховуючи вищесказане, в МВФ “нас повинні почути”.

За його словами, Україні потрібно “витримати ситуацію і не допустити, щоб недовиконання певних умов, які не мають вирішального впливу на кінцевий результат, не завадило всій іншій системі досягнутих і виконаних домовленостей”.

“Головний позитив, на мій погляд, – це те, що ми продовжуємо співпрацю з МВФ і чекаємо приїзду його місії. А в результаті виникнення відстрочки візиту в уряду з’явився більший часовий лаг для завершення низки програм”, – наголосив глава НБУ.

Як повідомлялося раніше, до кінця 2011 року Україна має отримати 3 мільярди доларів віж МВФ.

Сама ж місія МВФ прибуде в Україну в кінці жовтня.

tsn.ua