До кінця року ціни на молочні продукти зростуть на 15%

До кінця 2012 року ціни на молочну продукцію зростуть на 10-15 відсотків, заявив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.
“На молоко і м’ясо великої рогатої худоби ціна буде збільшуватися. Як відомо, на сьогодні в Україні є дефіцит даної продукції, тому очевидно, що на осінь ціни на молочну продукцію і м’ясо ВРХ збільшаться”, – запевнив президент УКАБ.

Експерт пояснив, що виробнича собівартість молочної продукції залежить від закупівельних цін на молоко, а вони вже сьогодні нетрадиційно для України у літній період зросли майже до 3,5 грн за літр молока.

За його словами, на осінь очікується вирізання великої рогатої худоби у господарствах населення. І відповідно, закупівельні ціни на молоко можуть зрости скоріш за все до 5 грн за літр.

“А таким чином ціни на молочні продукти зростуть також приблизно на 10-15% до кінця цього року. Закупівельні ціни на ВРХ у живій вазі зросли за останні 2 місяці з 14 до майже 19 гривень. Це вказує знову ж таки на дефіцит ВРХ в Україні. Скоріше за все, в осінній період ціни дещо знизяться, оскільки господарства будуть вирізати худобу.

Але це означає, що після нового року знову ціни зростуть, бо не буде м’яса ВРХ на ринку. Тому ситуація буде залежати від того, наскільки багато завезуть в Україну імпортного м’яса”, – наголосив Ліссітса.

Нагадаємо, в Україні різко подорожчав сир і, за прогнозами експертів, скоро цінники в магазинах досягнуть позначки в 70 гривень за кілограм.

Нагадаємо, якщо на початку червня сири продавали по 44-46 грн/кг, то наприкінці липня – уже на рівні 47-50 грн/кг.

Раніше оператори ринку заявляли, що підвищення ціни викликане істотним подорожчанням молочної сировини, оскільки темпи зниження обсягів виробництва молока в країні виявилися більш істотними, ніж показувала офіційна статистика.

tsn.ua