Територія Національного природного парку «Синевир» збільшилася

На підставі Указу Президента України та розпорядження голови Закарпатської ОДА відбувся акт прийому-передачі території Вільшанського лісництва ДП «Хустське ЛДГ» до складу Національного природного парку «Синевир». Площа приєднаної території – 2304,0 га.

Розширення НПП «Синевир» за рахунок цих площ дало можливість з’єднати єдиним екологічним коридором територію Квасовецького ПОНДВ нацпарку та територію Широколужанського масиву Карпатського біосферного заповідника, згідно загальної програми формування національної екологічної мережі в Україні.

Вільшани є унікальним в природоохоронному та соціально-рекреаційному аспектах, у зв’язку з чим необхідно покращити екологічну репрезентативність території, зберегти унікальні гірські пралісові формації, розробити заходи по створенню дієвих екологічних коридорів у Карпатах.

Розширення території сприяє розвитку туристичної та рекреаційної структури, забезпечує рівномірний розподіл рекреаційного навантаження; тут поширяться заходи охорони біологічного та ландшафтного різноманіття.

У межах Вільшан функціонує єдина в Українських Карпатах гідроелектростанція. Басейн річки Тереблі забезпечує ГЕС водою – основним енергетичним ресурсом, який накопичується і зберігається в Тереблянському водосховищі.

На території Вільшан заплановано виділити дві функціональні зони: стаціонарної рекреації (прилегла прируслова територія водосховища); регульованої рекреації (решта лісової покритої та непокритої лісом площі). Використання прируслової території річки Теребля, як зон стаціонарної та регульованої рекреації забезпечить розвиток даного напрямку діяльності в НПП «Синевир».

У плані розвитку інфраструктури приєднаної території – будівництво рекреаційних стаціонарів, баз відпочинку, кемпінгів, використання водосховища для човнових прогулянок, облаштування екологічних і туристичних маршрутів та місць відпочинку.

Юрій Бабічин,
начальник відділу еколого-освітньої роботи НПП «Синевир»
для mizgir.com.ua

mizgir.com.ua