Міжнародна контрабанда валюти здійснювалася через пункти пропуску Закарпаття та Волині

Служба безпеки України в ніч з 1 на 2 вересня затримала 16 осіб за підозрою в організації тіньового обороту валюти в обсязі 30-35,5 млн доларів на місяць, а також товарів на території України, Польщі, Литви, Латвії, Чехії та Німеччини.

Як заявив сьогодні, 5 вересня, перший заступник голови СБУ Володимир Рокитський, спецслужба розкрила діяльність угруповання спільно з колегами з країн Європейського Союзу, зокрема з Агентством внутрішньої безпеки Польщі.

“Таким чином СБУ розкрила багатоланкову схему проходження коштів через кордон і накопичення їх на рахунках комерційних структур, підконтрольних підозрюваним, в банках країн Балтії”, – зазначив співробітник СБУ.
 
За словами Рокитського, ця схема була розроблена з метою фінансування контрабандних потоків з Китаю в країни ЄС та Співдружності Незалежних Держав.
 
“Загалом до складу угруповання входили 28 громадян В’єтнаму, Польщі, Литви і України – 16 з яких були затримані в Україні”, – підкреслив працівник спецслужби.
 
Рокитський зазначив, що контрабанда валюти здійснювалася через автомобільний і залізничний пункти пропуску Ягодин Волинської області та Чоп Закарпатської області.
 
“Підозрювані при переміщенні валюти тримали її в схованках. Надалі валюта виводилася на рахунки в іноземних банках через конвертаційні центри Україна, клієнтами яких були більше 2,5 тис. підприємців-резидентів України”, – розповів працівник СБУ.
 
Він поінформував, що після виявлення всіх учасників угруповання та виявлення каналів контрабанди СБУ провела спецоперацію, в ході якої на території України був затриманий лідер організації – громадянин В’єтнаму – і 15 її членів; проведено 18 обшуків у офісах та приватних оселях.
 
Крім цього, при спробі контрабанди СБУ вилучила в різних схованках більше одного млн доларів.
 
При цьому в офісах конвертаційних центрів та місцях проживання підозрюваних вилучено понад 5,5 млн гривень і 26 печаток іноземних компаній, які використовувалися для легалізації коштів, а також шість мобільних пристроїв для управління банківськими рахунками через систему клієнт – банк.
 
У той же час, за словами Рокитського, польські правоохоронці затримали п’ятьох осіб, підозрюваних у діяльності цього угруповання; вилучили 1 млрд доларів США і 1,5 млн польських злотих, а литовські правоохоронці затримали 3 осіб та наклали арешт на відкриті в литовському банку рахунки підконтрольні підозрюваним компаніям.
 
“СБУ порушила 3 кримінальні справи: відповідно до статті 201 (контрабанда), статті 205 (фіктивне підприємництво), 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) та 212 (ухилення від сплати податків і зборів) Кримінального кодексу”, – додав Рокитський .
 
Він також зазначив, що на завершальному етапі спецоперації тільки з українського боку було задіяно більше 300 працівників СБУ.

karpatnews.in.ua