Янукович готовий подати до суду на Росію через газ

Україна підготувала документи, необхідні для подання позову до арбітражного суду щодо ситуації з Росією у газовій сфері.
Про це повідомив президент Віктор Янукович, пише “КоммерсантЪ-Украина” в статті “Виктор Янукович: мы не бедные родственники и не будем ими никогда”.

Янукович повідомив, що Київ вимагає від Москви орієнтуватися при визначенні вартості газу на розцінки, які Росія виставляє Німеччини, мінус транспортні витрати і передбачена харківськими угодами додаткова знижка в 100 доларів.

“Ми вже півтора року ведемо переговори на цю тему (ціну на газ – ред.) і платимо день в день, місяць за місяцем за існуючими контрактами. Півтора року переговорів не увінчалися успіхом – так колись же їх треба закінчувати! Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і, якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж. Є система міжнародних судів – це і Стокгольмський суд, і Міжнародний арбітраж в Гаазі”, – сказав президент.

“Зараз мова йде виключно про повернення до справедливої ​​ціни – це ціна для Німеччини мінус 70 долів транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини. Доречі, E. ON Ruhrgas подав до суду на “Газпром”, вимагаючи перегляду контрактної ціни. Ми ж говоримо про те, щоб брати за основу сьогоднішню німецьку ціну”, – повідомив Янукович.

Останнім часом Україна в особі перших осіб країни, президента і прем’єра, неодноразово заявляла про невигідність підписаних екс-головою уряду Юлією Тимошенко в 2009 році газових контрактів з Росією. Українська влада наполягає на перегляді угод, які, на їхню думку, не відповідають ринковим реаліям.

Зі свого боку, президент і прем’єр РФ постійно вказують на те, що контракт був прийнятий в рамках міжнародного права і з вказівки глав держав, тому він повинен виконуватися.

Як президент Віктор Янукович, так і прем’єр Микола Азаров, у відповідь на відмову російської сторони вести переговори про зниження ціни на газ, вже заявляли про те, що Україна може звернутися до суду, щоб змінити контракти.

Крім того, українська влада впроваджує план зі зниження залежності країни від російського газу, який є одним з головних енергоджерел економіки Україні. Також ведуться переговори з міжнародними інвесторами про збільшення видобутку та розробки власних родовищ.

Між тим, питання співробітництва України та Митного союзу стоїть особливо гостро, оскільки російська влада неодноразово заявляла, що вступ країни в ТС дозволить Україні отримувати газ за внутрішніми цінами Росії.

tsn.ua