Іран погодився відкрити доступ до своєї ядерної програми в обмін на зняття санкцій

Тегеран в обмін на зняття санкцій з Ісламської республіки готовий надати Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) повний нагляд за виконанням своєї ядерної програми протягом п’яти років.

Про це заявив керівник Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Ферейдун Аббасі-Давані.

Заява головного іранського ядерника з’явилася у понеділок, 5 вересня, після призову МАГАТЕ допустити інспекторів на ядерні об’єкти Ірану.

“Після зняття санкцій і виконання взаємних зобов’язань агентство (МАГАТЕ) зможе отримати повний доступ до дій Ірану в атомній галузі без подальших обговорень їх військової спрямованості і передбачуваних (незаконних дослідженнях)”, – наводить телеканал Press TV слова Аббасі-Давані.

За даними МАГАТЕ на кінець серпня, в Ірані кількість збагаченого урану до 20% складе 70,8 кілограма, що на 14,1 кілограма більше в порівнянні з останньою звітністю за травень. Таким чином, Іран “продовжує збільшувати виробництво збагаченого урану”, незважаючи на резолюції Ради безпеки ООН, йдеться в доповіді МАГАТЕ, яка стала відомою минулого тижня.

Атомне агентство заявило, що має намір провести інспекції всіх ядерних об’єктів Ірану, включаючи новий об’єкт у місті Кум.

Нагадаємо, в червні президент ІРІ Махмуд Ахмадінеджад заявив, що ніяка пропозиція шістки міжнародних посередників не переконає Іран згорнути роботи зі збагачення урану. У липні Ахмадінеджад прийняв пропозиції російської сторони про покрокове врегулювання ситуації навколо іранської ядерної програми.

ua.korrespondent.net