У Закарпатській ОДА вирішували проблеми регіонів гірського краю

У середу, 7 вересня, під головуванням очільника Закарпаття Олександра Ледиди відбулась нарада з керівниками райдержадміністрацій. У нараді також взяли участь перший заступник керівника краю Іван Бушко, заступник Антон Громовий, начальники обласних управлінь.

   На початку коротко підсумували результати соціально-економічного розвитку районів за перше півріччя 2011 року. Як повідомив заступник начальника обласного управління економіки Василь Папп, якість життя у районах оцінювали за 30-ма показниками. Лідери у рейтингу – Чоп, Мукачево, Свалявський район. Останні місця посіли Хустський, Воловецький райони та Ужгород.

   Окремо визначили критерії оцінки роботи райдержадміністрацій – за 15-ма показниками, на виконання яких мають вплив безпосередньо керманичі  районів та місцева влада. Стосовно сфери охорони здоров’я це: вартість витрат на ліки та харчування на 1 ліжко-місце щодоби, загальна смертність на 10 тис. населення та малюкова смертність на 1 тис. новонароджених. Так, найбільше на медикаменти для хворих витрачають традиційно в Ужгороді (21,8 грн.), найменше – у Великоберезнянському районі (4,8 грн.). З харчуванням також непроста ситуація – є райони, де на триразове харчування хворого на добу витрачають 3 гривні:

   – Впливати на такі показники керівник кожного району може і повинен – саме ви призначаєте начальників управлінь охорони здоров’я. Перед вами стоїть важливе завдання – оптимізації витрат за рахунок розумного використання наявних у медицині району ресурсів, – наголосив Олександр Ледида. – Запевняю, ніякого панібратства не буде. Якщо завдання не виконуватимуться, будуть перші подання на звільнення.

   Стосовно освіти – враховували вартість харчування учнів 1-4 класів та охоплення дошкільною освітою. Щодо першого показника, то стовідсоткове охоплення дітей початкових класів гарячим харчуванням забезпечує тільки Виноградівський район. Стосовно ж дошкільної освіти, показники різні – від 36% у Тячівському до 62% в Іршавському районах. Також увагу звертали на рівень безробіття, заборгованість до пенсійного фонду та з виплати зарплат, створення робочих місць. За усіма вищезгаданими показниками найскладнішою ситуація традиційно є у гірських віддалених від обласного центру районах.

   Ще одне важливе з обговорених питань – використання коштів резервного фонду держбюджету на ліквідацію наслідків стихійного лиха, що сталося 7-9 грудня 2010 року. Планувалося побудувати та відновити 35 об’єктів загальною вартістю більше 13 млн. грн. На сьогодні, на жаль, використали тільки 51% коштів. Зокрема, 39,3% у Рахівському, 62% коштів у Тячівському, 47,3% в Іршавському районах. Усім чиновникам, які курували ці питання в районах, будуть оголошені догани. А про хід робіт та використання грошей керівники районів звітуватимуть щотижня.

Прес-центр ОДА

karpatnews.in.ua