Московському патріархату на Закарпатті намагаються нав’язати російські ризи

Нещодавно з’явилася інформація про те, що правлячий архієрей Мукачівської єпархії Української Православної Церкви (МП) владика Феодор (Мамасуєв) заборонив духовенству єпархії носіння грецьких риз (одягу священнослужителя, який застосовується під час богослужіння) та грецьких головних уборів (скуфій, камилавок та клобуків для монахів). В примусовому порядку примушується до носіння богослужбового одягу виключно російського обряду.

Як повідомляє автор – Андрій Борщ з Мукачева, для православних прихожан Закарпаття, які вже не одне століття боряться за свою канонічну Українську Православну Церкву, це великий удар і крок назад від успіху. Православ’я на Закарпатті відрізняється від російського своєю традицією. На даний момент в храмах Мукачівської та Хустської єпархій можна побачити стільці посеред храму (практикується в римо- та греко-католицькій церкві), богослужіння своєрідною мовою та співом (співають всі прихожани), а також священнослужителя в грецькому одязі. Все це – клубок ниток, зачепивши за який можна повернутися до першовитоків.

На думку Андрія Борща, рабопослушно виконуючи доручення Московського патріархату та нехтуючи традиціями нашого народу, владика Феодор провадить у нашому краї чужу закарпатцям місію “Русского мира” та примусову русифікацію своєї пастви.

Аби з’ясувати ситуацію, кореспондент закарпатського інтернет-ресурсу звернувся за роз’ясненням в Управління Мукачівської єпархії УПЦ. Як повідомили в Управлінні, “ніяких письмових розпоряджень, які б забороняли священнослужителям єпархії використовувати в елементах їх церковного одягу стилі інших Правословних Церков в тому числі і Грецької Церкви – не існує.

Кожен священнослужитель єпархії і Православної Церкви взагалі має в своєму церковному гардеробі, до прикладу, рясу “грецького” пошиву. І хоча стиль одягання нашого духовенства і зорієнтований на той, котрий має місце по всій Українській Православній Церкві, часто, можемо бачити в наших храмах і на прилавках церковних магазинів ризи, які пошиті по зразку інших церковних традицій.” В той же час, – наголошується у відповіді Управління Мукачівської єпархії УПЦ, по цьому питанню і стосовно інших багатьох питань дуже бажано мати зорієнтованість до тих традицій і канонів, які присутні нашій Церкві”.

panorama-mukachevo.com