Хто потурбується про добробут пенсіонерів?

6 вересня 2011 року провладна більшість Верховної Ради скасувала раніше прийняту в законі про пенсійну реформу поправку Арсенія Яценюка, яка збільшувала пенсиї 10 мільйонам пенсіонерів в Україні у середньому на 300 гривень. Переголосування вже прийнятої Пенсійної реформи у парламенті 6 вересня 2011 року засвідчило: влада неспроможна забезпечити пенсіонерам гідне життя і змушена відмовлятися не лише від своїх передвиборчих обіцянок, а й від рішень, за які вже проголосувала підконтрольна їй більшість у Раді.

Історія питання: в липні, перед тим, як піти на канікули, «регіонали» і Ко, скопом відхиляючи поправки опозиції, пропустили і прийняли поправку №40 Арсенія Яценюка до закону про пенсійну реформу, завдяки якій вже зараз можна було б збільшити пенсії. Механізм реалізації поправки простий Арсеній Яценюк запропонував враховувати при обчисленні пенсій середню заробітну платню за 2009-й рік, а не за 2006-2008 роки, як це відбувається зараз. Тобто розраховувати пенсії не з 928 гривень, а з 1650 гривень Завдяки цій поправці 10 мільйонів українських пенсіонерів мають отримувати щомісяця на 334 гривні більше. Проте, коли в уряді підрахували, що для реалізації прийнятої Радою поправки необхідно знайти додатково ще 35 мільярдів гривень від уже проголосованої поправки влада вирішила відмовитись. Саме поправка Арсенія Яценюка загальмувала пенсійний закон у парламенті – його не підписав спікер, а також не підписав президент. Саме ця поправка змусила провладну більшість одразу на початку нової сесії першим питанням прийняти рішення про перегляд пенсійного закону і скасування цієї норми.

245 «регіоналів» та їхніх приплічників проголосували проти підвищення пенсій

Це свідчить про те, що влада не бажає покращувати життя пенсіонерів. Вона бажає й надалі витрачати державні кошти на покращення життя тільки для себе: на мільйонні ремонти резиденцій в Криму та Карпатах, на вертолітні майданчики. Звичайно, дуже складно знайти гроші для пенсіонерів, коли треба кілька сотень мільйонів не ремонт резиденцій в Криму та Карпатах а ще на добудову вертолітного майданчика.

У «Фронті Змін» готові пояснити владі, де і за рахунок чого можна знайти гроші для пенсіонерів

По-перше – треба скоротити необґрунтоване збільшення витрат на утримання органів державної влади, це – 5 мільярдів гривень на рік – саме на стільки у бюджеті 2011 року збільшено фінансування адміністрації президента. Ради уряду, Генпрокуратури та міліції.

По-друге – припинити списування державних коштів під сумнівним приводом удорожчання об’єктів Євро- 2012. Розрахунки показують – це іще, як мінімум, 15 мільярдів гривень.

По-третє – закрити корупційні «чорні дірки» на кшталт фірми «Лівела», що безкарно зникла і лише вона одна, з допомогою високих покровителів, не сплатила податки до бюджету на суму 5 мільярдів гривень.

По-четверте – продати державні дачі та резиденцій за їх ринковою вартістю, переглянути занижені угоди про оренду державної землі та майна ~ це ще мінімум 10 мільярдів гривень на рік.

По-п’яте – скасувати пільги депутатам і вищим чиновникам – ще близько 1 мільярда гривень.

Загалом виходить 36 мільярдів гривень – на один мільярд більше від суми, необхідної для реалізації поправки Арсенія Яценюка про збільшення пенсій.

Гроші в країні є. Але владна верхівка не хоче витрачати ці кошти на пенсіонерів, яким два роки тому на виборах президента влада обіцяла справедливі пенси і покращення життя вже зараз. Те, що сьогодні робить провладна більшість із пенсійною реформою, – це знущання над народом.

Арсеній Яценюк наполягає, що опозиція звернеться до Конституційного суду щодо визнання неконституційним цього рішення За ці та інші рішення депутатам Верховної Ради, доведеться відповідати.

Прес-служба Мукачівської районної партійної організації “Фронт змін”

panorama-mukachevo.com