Закарпатська Берегівщина була з угорським гімном неповні два місяці

Скандальна ситуація із рішенням депутатів Берегівської районної ради, які на своїй сесії 17 червня 2011 року прийняли рішення про виконання перед пленарними засіданнями гімну Угорщини поряд з державним гімном України, вирішилася.

Основним підгрунтям такого рішення було те, що в районі проживає більше 50% етнічних угорців, однак ніхто з місцевих депутатів вочевидь не взяв до уваги, що це рішення суперечило Конституції України.

9 вересня перед початком чергової сесії Берегівської райради перед стінами адмінбудівлі РДА розгорнули свої знамена представники політичної партії “Свобода” з лозунгами: “Гімн України – єдиний  в нашій державі”, “Прапор, Турул, Гімн… Що далі?”, “Українці за що ви проголосували?”

Як повідомив голова Берегівської міської організації ВО “Свобода” Василь Вовкунович,  “депутати Берегівської районної ради поруч з виконанням гімну України перед початком своїх  сесійних засідань вирішили виконувати й угорський гімн. Це рішення пройшло “на ура”, бо  ніхто особливо не звернув уваги про що саме вони (депутати) голосують. Хоча близько 40%  депутатів у раді – це етнічні українці. Але, незважаючи на те, в якій ти нині політичній силі – це не заважає нікому бути патріотом України. А ми, представники партії “Свобода”, як правоцентристська сила, хочемо всім нагадати – Україна не продається! Тому підготували петицію, яку передамо депутатам перед початком сесійного засідання. Спокійно, без зайвих рухів. Вважаю, що цим своє завдання по захисту українських інтересів ми виконаємо”.

На сесії було розглянуто протест міжрайонного прокурора з вимогою скасувати рішення місцевих депутатів щодо виконання перед засіданнями гімну Угорщини поряд з державним гімном України. Його прийнято до уваги більшістю депутатського корпусу (окрім частини депутатів з фракції КМКС). Однак на прикінці сесії заступник голови райради Адальберт Браун запропонував проголосувати про зміни у регламенті – тут вже всі депутати (в тому числі і угорські фракції) проголосували одноголосно. У регламенті проведення сесійних засідань райради було змінено одне речення. А точніше прибрали букву “і”, яка дозволяла поруч з українським гімном вмикати гімн іншої країни.

http://karpatnews.in.ua