На велосипедах до столиці заради здоров’я і єднання

Кілька років тому з нагоди відзначення Дня фізичної культури і спорту був зроблений добрий почин — провести велоестафету всеукраїнського масштабу під гаслом “Спорт для всіх єднає Україну”. Ініціатива виявилася вдалою і подібний пробіг вже став популярним і традиційно щорічним.

Остання сьома за рахунком велоестафета, що цього разу проводилася за організації Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” та підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Державної служби молоді та спорту України, а також партнера — фармацевтичної корпорації “Артеріум”, теж проходить за сталим сюжетом, тобто за трьома маршрутами одночасно. Охоплюючи всі регіони, 2 вересня велосипедисти стартували з Тернополя, Хмельницька, Вінниці, Севастополя та Луганська, а 10 вересня, велоколона у складі 350 учасників фінішувала в Києві, де відбулися урочисті заходи.

Велотур проліг і через Закарпаття. На піку Торунського перевалу, висота якого над рівнем моря сягає 941 м, відбулася тепла зустріч спортсменів з Чернівецької, Хмельницької, Вінницької та Тернопільської областей, у склад яких приєдналася і група закарпатських велосипедистів. Учасників велоестафети з хлібом-сіллю вітали заступник голови Міжгірської РДА Микола Тимощук, заступник директора обласного центру “Спорт для всіх” Юрій Захаров, начальник відділу спорту РДА Вікторія Фулитка, сільський голова Торуна Ганна Головка, голова батьківського комітету В. Бистрянської ЗОШ І-ІІ ст. Людмила Блинда, які підкреслили значимість масової події, що насамперед полягає у популяризації як спорту, так і взагалі здорового способу життя серед співвітчизників різного віку. Особливо сподобалося присутнім поетичне зичення першокласниці Верхньобистрянської ЗОШ І-ІІ ст. Яни Блинди, яка бажала щасливої мандрівки до столиці на велосипедах всім, хто забажав самореалізуватися у гонці.

А у Соймах велоестафету вирішили зустріти і теж сердечно привітати з національними прапорцями юні прихильники велоспорту — учні райцентрівських шкіл на чолі із педагогом-фізкультурником, заслуженим вчителем України Антоном Леднеєм.

Із закарпатської землі маршрут велотуру проліг у галицький край.

Василь ПИЛИПЧУК

mizgir.com.ua