У Мукачеві конференцією відзначили 100-річчя з дня народження архімандрита Василія (Проніна)

10 вересня у Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі відбулася міжнародна науково-практична конференція до 100-річчя з дня народження архімандрита Василія (Проніна) (08.09.1911-05.01.1997) – «Архiмандрит Василiй (Пронiн): наукова спадщина i духовний внесок у розвиток релiгiйної думки на Закарпаттi».

 Організаторами конференції виступили Мукачівська єпархія УПЦ (МП), Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна) (БІНДЦ) та Державний архів Закарпатської області.
 
Доповідачі торкалися різновекторних тем, які тим чи іншим чином мали відношення до наукової, богословської та монашої спадщини отця Василія. Після кожної доповіді відбувалися жваві дискусії та обговорення тем доповідей. Як підсумок конференції учасники конференції прийняли своєрідну резолюцію, в якій окреслені спільні побажання та проекти на майбутнє. Тематичні виступи учасників висвітлювали актуальні питання як історії, так і богослов’я та інших гуманітарних наук.
 
Наприкінці конференції відбулися дві короткі презентації книг про архієпископа Савватія (Врабеца) – “Arcibiskup Sawatij (1880-1959). Nástin zivota a díla zakladatelské postavy pravoslavné církve v Ceskoslovenské republice” (Архієпископ Савватій (1880-1959) Нарис життя та діяльності видатного діяча Православної Церкви в Чехословацькій республіці) та першого випуску “Наукових Записок БІНДЦ”.
 
Конференція завершилася екскурсією по монастирю та святковим обідом, повідомила прес-служба Мукачівської єпархії.

mukachevo.net