Закарпатські мотогонщики “взяли” золоті медалі на чемпіонаті України

Наприкінці серпня в урочищі «Термачув», що поблизу В.Березного, відбувся відкритий чемпіонат України з мотоциклетного спорту.
У змаганнях взяли участь спортсмени 9 областей України та команда Словаччини. Усього на старт вийшло понад шістдесят кращих мотогонщиків України.

На урочистому відкритті чемпіонату, за яким спостерігало кілька тисяч любителів мотоциклетного спорту, учасників змагань привітали депутат Верховної Ради України Сергій Мошак, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Віталій Ерфан, голова Великоберезнянської РДА Роман Рогач, голова Великоберезнянської районної ради Василь Канюк, голова Перечинської районної ради Анатолій Перцев, генеральний секретар Федерації мотоциклетного спорту України Василь Якимчук, голова Закарпатської організації товариства сприяння оборони України Євген Терьошкін.
 
На одну з найкращих мотоциклетних трас в Україні першими вийшли мотогонщики в класі 150 куб. см на мотоциклах із повітряним охолодженням. Найкраще із поставленим завданням упорався досвідчений ужгородець Атілла Ерделі. Дуже впевнено долав складну трасу його земляк Еміліан Орос, якому дісталося срібло чемпіонату України. Бронзова медаль у представника Хуста Максима Марченка. На п’єдестал пошани зійшли троє закарпатських мотогонщиків, що говорить про високий клас наших спортсменів. У класі 500 куб. см (повітряне охолодження) не було рівних нашому кращому мотогонщику Віктору Стегурі. Віктор не залишив суперникам жодного шансу. Його перемога була незаперечною. На жаль, ніхто із закарпатців не підтримав почин багаторазового чемпіона СРСР та України. Срібну нагороду виборов Володимир Яцюк із міста Ковель, що на Волині. Бронзова нагорода дісталась представнику Луцька, одному з найкращих мотогонщиків України Ігорю Буренку. У командному заліку перемогу здобула ужгородська команда УМО УСЦ ТСО України. Друге місце у команди технічної школи міста Ковель, а третє – у команди Хустського технічного коледжу, з чим ми їх і вітаємо.

Чемпіонат України ще раз підтвердив, що закарпатська школа мотоциклетного спорту – одна з кращих на Україні.
 
Крім чемпіонату України, тут також відбувся XXVI традиційний міжобласний мотокрос.

У гонках на мотоциклах 50 куб. см із рідинним охолодженням найкраще складну трасу подолав Едуард Штефуца з команди «Сольво Ямаха Тім» м.Свалява. На п’єдестал пошани також піднялися ужгородці Едвард Ерделі та Владислав Красніков (обидва з команди УМО УСЦ ТСО України).

У класі 85 куб. см із рідинним охолодженням золото здобув Олександр Стегура. До самого фінішу боротьбу з молодим ужгородцем (УМО УСЦ ТСОУ) вів мотогонщик із Хустського коледжу Богдан Демеш. На цей раз Богдан – другий. У класі до 85 куб. см із рідинним охолодженням відмінно виступив представник Виноградова Вадим Гебеш, який довів, що у цій категорії йому нема рівних. У класі 125 куб. см першим фінішну стрічку пересік Валентин Андрієць із Чернівців («Буковина»). Не залишилися без медалей і закарпатські мотогонщики Юрій Цьока (Хустський технічний коледж) та Костянтин Шелестей (Ужгород «Загоркросекстрім»), які посіли відповідно друге і третє місця.

У класі 500 куб. см із рідинним охолодженням дуже впевнено почував себе львів’янин Олег Крук, який зумів випередити представника Черкас Руслана Мурашковського. Третім призером став ужгородець Сергій Павлов («Загоркросекстрім»). Серед аматорів не було рівних представнику команди «Сольво Ямаха Тім» м.Свалява Валентину Кудрявцеву. Ужгородець Віктор Підус із команди «Загоркросекстрім» став другим, а Сергій Літвінов із Хустського технічного коледжу – третім. Серед ветеранів переміг Анатолій Поночевний («Сольво Ямаха Тім» м.Свалява). Володимир Шматок із команди УМО УСЦ ТСОУ м.Ужгород став срібним призером, а його земляк із «Закарпаткросекстрім» – третім. У класі 150 куб. см (повітряне охолодження) підтвердили свій клас Атілла Ерделі, Еміліан Орос та Максим Марченко. У класі 500 куб. см (повітряне охолодження) знову блискуче виступив Віктор Стегура. У командному заліку перше місце у збірної Закарпаття. Друге місце посіла команда Волинської області, а третє – збірна Львівської області.

На урочистому закритті змагань переможців, призерів та організаторів змагань нагороджено медалями та почесними грамотами. Грамотами Федерації мотоциклетного спорту України нагороджено заступника голови ОДА Івана Качура, голову Великоберезнянської райради Василя Канюка, голову Закарпатської організації ТСО України Євгена Терьошкіна. Закарпатський обласний осередок мотоциклетного спорту нагородив грамотою ФМС України президента Федерації мотоциклетного спорту України, заступника міністра економіки України Вадима Копилова. Ювілейними медалями до 20-ї річниці Незалежності України нагороджено Євгена Терьошкіна, Стефана Газуду, Віктора Стегуру та почесного президента «Сольво Ямаха Тім» Олександра Шовша.
 
Чемпіонат України та традиційний мотокрос були добре організовані, що відмітили всі учасники й гості змагань.

Норберт ФЕДАКА, спорт-тайм

mukachevo.net