Колесніченко запропонував законодавчо закріпити поняття “екстремізм”

Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко розробив законопроект “Про протидію екстремізму”.

Як пише газета “Коммерсант-Украина”, в документі визначається поняття екстремізму і пропонується схема боротьби з ним.

На думку автора документа, екстремізмом слід вважати “діяльність фізичної особи чи організації, спрямовану на насильницьке захоплення влади або незаконне втручання в діяльність органів влади, посягання на основи конституційного ладу і національної безпеки”. А екстремістською діяльністю – “перешкоджання законній роботі державних органів, органів місцевого самоврядування, виборчих комісій, громадських і релігійних об’єднань чи інших організацій, посадових осіб зазначених органів, комісій, об’єднань чи організацій, вчинене із застосуванням насильства чи погрозою його застосування”.

Необхідність прийняття такого закону Колесніченко пояснив зростанням екстремізму і тероризму в світі.

“Та й у нас останнім часом спостерігаються подібні тенденції – наприклад, перекривають вулиці, відбуваються масові зіткнення з міліцією на мітингах”, – заявив він.

Для осіб, викритих в причетності до діяльності екстремістських організацій, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 5 років.

Для організацій, визнаних екстремістськими, прокуратура виноситиме попередження. Якщо протягом року з дня попередження виявлять нові факти, які свідчать про наявність ознак екстремізму, то організацію буде ліквідовано, а її діяльність заборонено.

Відповідальними за дотримання цього закону пропонується призначити МВС та органи місцевого самоврядування.

У свою чергу голова громадської організації “Спільна справа”, один з організаторів акцій протесту підприємців проти прийняття Податкового кодексу Олександр Данилюк, який виступає за революційну, в тому числі збройну зміну влади звинуватив Колесніченка в недемократичності.

“Це ще одне прикриття для арештів революційно налаштованої молоді і введення цензури”, – сказав він.

Член Конгресу українських націоналістів Микола Коханівський, який раніше розбив молотком ніс і руку пам’ятника Леніну в Києві, заявив, що продовжить наближати революцію, незважаючи на можливе прийняття закону Колесніченка.

Як повідомляли Ukranews, раніше Колесніченко пропонував заборонити носити маски і каптури учасникам мітингів і масових зібрань. Його законопроект пропонував штраф в обсязі від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до 1 року.

ukranews.com