129 тонн отруйних речовин переправили за межі Закарпаття на переробку

12 вересня голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида провів нараду щодо ситуації з вивезенням хімічних засобів захисту рослин за межі області. Участь у заході також взяли перший заступник керівника краю Іван Бушко, начальник Державної екологічної інспекції в Закарпатській  області Сергій Рішко та начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорелов.  

За словами Сергія Рішка, в області нині активно працюють фахівці однієї з іноземних фірм, що спеціалізується на утилізації ХЗЗР. З інвентаризованих 279,8 тонн отруйних речовин наразі за межі області ними на переробку вже відправлено майже 129 тонн. Зокрема, за кошти Мінприроди та обласного бюджету вивезено отруйні речовини з Ужгорода, Виноградова та Рокосова. Тривають роботи з утилізації хімікатів у Зняцеві, Солотвині, Тересві, Великих Лучках та Пузняківцях.

  Начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорелов відзначив, що, згідно з попередніми домовленостями, до співфінансування вивезення залишків хімічних засобів захисту рослин мали б долучитися і райони – Мукачівський, Тячівський та Хустський. Виділення цих коштів значно прискорило б процес вивезення хімічних речовин за межі області.

  Підсумовуючи почуте, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида відзначив:

  — До питання утилізації ХЗЗР слід підходити з державницької позиції. Найголовніше – у максимально стислі терміни вивезти небезпечні хімічні засоби, які наразі все ще продовжують отруювати ґрунти, воду, повітря, тощо. Далі треба позбуватися тари, в якій колись зберігалися ці отруйні речовини і які можуть становити потенційну загрозу здоров’ю закарпатців. Після того, як область остаточно позбудеться   ХЗЗР, спеціалісти повинні провести комплексний аналіз забруднення ґрунтів, на яких зберігалися ці хімічні речовини і які також потребують утилізації.

Прес-центр ОДА

rionews.com.ua