Ужгород долучився до Всеукраїнської кампанії щодо повної заборони реклами тютюну

Крім обласного центру Закарпаття, заходи проходять ще у 8 областях України (зокрема, у Сумах, Донецьку, Черкасах, Херсоні, Хмельницькому, Сімферополі) саме напередодні голосування у Верховній Раді у другому читанні законопроекту за повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (№5164).

Про це розповів на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі Павло Білак, регіональний представник Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну».

«Подібні заходи потрібні через те, що хоча в Україні і заборонена зовнішня реклама тютюнових виробів та реклама у ЗМІ, все ж залишається реклама у місцях продажу. Також тютюнові компанії часто є спонсорами різних фестивалей та масштабних заходів» – зазначив Павло Білак. Він також зауважив, що подібні методи пропагування паління хоча і є приховані, але спрямовані на підліткову аудиторію, що вже не сприяє розвитку здорової молоді в Україні.

Волосянський Олександр, член виконавчого комітету Ужгородської міської ради, наголосив, що « в Ужгороді є кричущі випадки», коли на площі Шандора Петефі регулярно проводяться промо-акції тютюнових виробів. Також всім відомо, що неповнолітні діти можуть без перешкод придбати собі сигарети у окремих відомих їм місцях – такі є на територіях майже всіх ужгородських базарів.

Програма, що ставить на меті повну заборону реклами тютюнових виробів на законодавчому рівні спрямована перш за все на те, щоб люди, а саме молодь, не починали курити.

Вадим Шахно, голова правління ГО «Європейський Центр», заступник голови Профкому студентів УжНУ, зазначив, що мода на паління серед студентів таки зменшується. Цьому, зокрема, сприяють і акції, які проводять самі студенти. «Цього року ми міняли цигарки на цукерки, закликаючи тим самим позбутися поганої звички. Вживання солодощів, на нашу думку, є кращим ніж паління», – сказав він.

Приємною залишається статистика: у 2008 році Україна посіла 4 місце серед країн світу по поширенню куріння серед населення, а за даними третього звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2010 році Україна вже на 29 місці. Такий результат отриманий переважно через заборону зовнішньої реклами тютюну та реклами на радіо чи телебаченні. Ці показники можуть змінитись ще більше через повну заборону реклами тютюнових виробів.

karpatnews.in.ua