11 років тому зник журналіст Георгій Гонгадзе

У п’ятницю, 16 вересня, виповнюється 11-та річниця з дня зникнення відомого українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Крім того, сьогодні в Україні відзначають День пам’яті журналістів, загиблих при виконанні професійних обов’язків.

О 12:00 активісти вивісять банер Георгію, “Ми пам’ятаємо” у Києві на мосту над вулицею Інститутською. О 18:30 у Свято-Володимирському кафедральному соборі Києва розпочнеться панахида за загиблими журналістами.

Крім того, о 18:30 на Майдані Незалежності відбудеться акція пам’яті журналіста. Присутні запалять свічки і підуть на вулицю Банкову до Адміністрації президента.

“Біля АП ми згадаємо всіх журналістів, які загинули або зникли безвісти за роки незалежності України і вшануємо їх хвилиною мовчання”, – йдеться в повідомленні організаторів.

Акції, як і в усі минулі роки, відбуватимуться без всякої партійної та організаційної символіки.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

У 2009 році в Київській області було знайдено останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Екс-генерал МВС Олексій Пукач, який тривалий час перебував у розшуку у зв’язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року був затриманий в Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою.

Слідство встановило, що Пукач вчинив вбивство журналіста за вказівкою, на той час, міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка.

Адвокат вдови Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що Пукач в суді серед замовників вбивства Гонгадзе назвав Леоніда Кучму і Володимира Литвина. Крім того, він визнав, що власноруч вбив Гонгадзе.

Кримінальну справу стосовно Кучми було порушено 21 березня 2011 року. Він звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка визнані речовим доказом у справі.

Кучмі пред’явлено обвинувачення, взята підписка про невиїзд і проведена очна ставка з екс-начальником департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексієм Пукачем і Миколою Мельниченко. Кучма всі звинувачення відкидає.

tsn.ua