ЗМІ: якщо Тимошенко посадять, ЄС може взагалі заблокувати Україну

Євросоюз може не тільки призупинити переговори про асоціацію з Україною, але й заблокувати введення зони вільної торгівлі у випадку обвинувачення Юлії Тимошенко. Про це пише “Комерсант-Україна” з посиланнями на високопоставленого представника ЄС.

За його словами, у випадку обвинувачувального вироку у справі Тимошенко Брюссель готується заблокувати і підписання interim agreement – документа, який повинен увести в дію ЗВТ між Україною і ЄС.

Втім, остаточне рішення про це поки не прийнято. Однак у випадку такого кроку процес зближення з Україною може бути повністю зупинений, припускає видання.

При цьому українські дипломати запевняють, що загроза зриву переговорів про асоціацію між Україною і Європейським союзом невелика.

На засіданні “Ялтинської європейської стратегії” (YES) у п’ятницю 16 вересня європейські політики чітко дали зрозуміти, що процес по Тимошенко може зашкодити зближенню України з ЄС.

“Якщо Тимошенко залишиться у в’язниці, взаємини між Україною і ЄС навряд чи будуть такими ж, як раніше. Колишньому прем’єру має бути надана можливість знову пройти випробування виборами”, – заявив, зокрема, комісар ЄС із питань розширення й східної політики сусідства Штефан Фюле.

“Комісар дав зрозуміти, що, якщо Тимошенко отримає термін, переговори з Україною припиняться. Можливо, навіть буде скасований грудневий саміт”, – розповів виданню один із представників неурядових організацій, який бачився з єврокомісаром.

 “Говорять про 7 років (можливий тюремний термін для Тимошенко)? О’кей, значить, ви будете 7 років чекати угоди про асоціацію”, – процитував Фюле інший учасник зустрічі.

tsn.ua