10-15% усіх громадян України працездатного віку працюють за мажами країни

Нині за межами України працює 2-3 мільйони українців, повідомляється в аналітичній записці Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, присвяченої питанням міжнародної міграції населення країни.
“За оцінками, заснованих на даних Державної служби статистики, на початку нового тисячоліття за кордоном працювало більше 10% працездатного населення. У подальші роки чисельність працівників-мігрантів дещо зменшилася, проте залишилася значною і оцінюється на сьогодні в 2-3 млн осіб”, – відзначається в записці.

Слід зазначити, що виходячи з останніх даних Держстату за загальною чисельністю населення України (45,67 млн осіб на 1 серпня 2011 р) це складає 4-7% усієї чисельності громадян України. Виходячи ж з останніх даних про кількість працездатного населення (20,225 млн осіб на 1 квітня 2011 р) – 10-15% усіх громадян країни працездатного віку.

Згідно із запискою, тільки третина працюючих закордоном українців має на руках контракт з працедавцем, інші – тільки усні домовленості.

Нагадаємо, за даними Нацбанку, Україна щороку отримує понад 5 млрд дол. або 4-5% ВВП приватних переказів грошей від заробітчан.

tsn.ua