Ужгород вперше прийняв чемпіонат України з фехтування серед дорослих

У суботу в ужгородському спорткомплексі «Юність» стартував чемпіонат України з фехтування серед дорослих. Уперше в історії цього виду спорту Ужгород приймає найвищі змагання в державі.На урочистому відкритті були присутні голова облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голови ОДА Іван Качур, заступник голови ОДА, керуючий справами облдержадміністрації Антон Громовий, голова ФСТ «Динамо», генерал-майор міліції Віктор Русин, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, голова федерації фехтування Закарпаття Михайло Пантьо, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Віталій Ерфан, віце-президент федерації фехтування України, Держтренер України з фехтування Петро Азарченко.

Після параду учасників про відкриття чемпіонату України сповістили духовий оркестр УМВС під керівництвом Олександра Беловича та Заслужений артист України Олександр Садварі, які виконали Гімн України. Із привітанням до спортсменів звернулися голова облдержадміністрації Олександр Ледида, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, віце-президент Федерації фехтування України, Держтренер України з фехтування Петро Азарченко. Головний суддя сповістив про початок змагань.
Розпочали чемпіонат України шаблісти в особистому й командному заліку. У чоловіків за медалі боролися 39 фехтувальників. На доріжки виходили 2 Заслужені майстри спорту, 5 – мсмк, 19 – мс, 9 – кмс та 4 першорозрядники. Золоту медаль виборов мсмк із Хмельницька Дмитро Пундик. Дмитру всього 22 роки і попереду в фехтувальника хороше майбутнє. Друге місце виборов його одноліток із Черкас, мс Микита Нікітін. Третє місце в киянина, мс Євгена Стаценка та одесита, мсмк Андрія Ягодки. За крок від медалей зупинилися Олександр Торчук із Хмельницька, Юрій Цап із Миколаєва, Дмитро Раскосов із Києва, Олег Штурбабін із Хмельницька, Антон Кукса із Черкас, які посіли відповідно 5-10 місце. У чемпіонаті серед чоловіків взяли участь і два мукачівські шаблісти, вихованці тренера Вінярського. На жаль, ні Володимир Попович, ні Андрій Муха не змогли скласти конкуренцію лідерам. Володимир і Андрій посіли відповідно 38 і 39 місце.
 
У командному заліку чемпіонське звання здобула збірна команда-1 Хмельницької області, в складі якої виступали Максим Поліщук, Дмитро Пундик, Олександр Торчук та Олег Штурбабін. Друге місце в збірної команди-1 Черкаської області. Третє – першої збірної Києва. Усього в змаганнях взяло участь 8 команд.
 
У жінок за медалі боролося 25 фехтувальниць. Дуже впевнено почувала себе Змс із Хмельницька Ольга Жовнір, яка в підсумку й виборола золоту медаль чемпіонки України. Срібна медаль у її землячки, мсмк Аліни Комащук. Бронзовими призерами стали ще одна представниця Хмельницька Змс Галина Пундик та мс із Черкас Марина Семенько. Привертають до себе увагу срібний і бронзовий призери, яким тільки у цьому році виповнилося по 18 років. До чільної десятки також увійшли мсмк Ірина Кравчук із Хмельницька, мсмк Ніна Козлова з Києва, мс Валерія Чудікова з Києва, мс Софія Савостєєва з Хмельницька, мс Ксенія Перцева з Черкас, мсмк Олена Кравацька з Одеси. Наша мс Катерина Єфремова з Мукачева посіла 17 місце. Усього в жінок на доріжку виходило 2 Змс, 5 – мсмк, 12 – мс, 4 – кмс і 2 першорозрядники.
 
У командному заліку чемпіонське звання завоювала збірна команда Києва. Срібло в першої збірної Хмельницької області, а бронза – у першої збірної Черкаської області. Усього за медалі чемпіонату боролися 7 збірних команд.
У неділю шаблісти завершили змагання. Учора на фехтувальні доріжки вийшли шпажисти. За медалі чемпіонату боротимуться 90 чоловіків. Жінки фехтуватимуть сьогодні.
 
На доріжку вийшли також найкращі наші шпажисти Анатолій Герей, Ерік Яцек, Василь Суддя, Ігор Коневич, Гейза Оремуш, Віталій Кобаль, Ян Баран, Дмитро Чмерека, Артем Мотевосов. Тренери сподіваються, що наші провідні шпажисти включаться в боротьбу за медалі та за здобуття путівок на чемпіонат світу.
 
В індивідуальному заліку  серед шпажистів звання чемпіона України серед дорослих завоював ужгородець, мсмк Анатолій Герей-мол. Срібна медаль у дніпропетровця Богдана Нікішіна, бронзові нагороди здобули киянин Сергій Ошаров та харків’янин Дмитро Карюченко. Ще один наш шпажист Ерік Яцек посів сьоме місце, а Віталій Кобаль увійшов до 32 кращих.

http://www.mukachevo.net/